НОВИНИ

​Омбудсманът Мая Манолова даде на прокурор новите цени на тока и парното

Омбудсманът Мая Манолова даде на прокурор новите цени на тока и парното. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране влезе в сила от 1 юли. Според Манолова по-високите цени ощетяват 600 хиляди домакинства в страната. Прокуратурата има 30-дневен срок, в който да прецени дали има основания да бъде протестирано решението на комисията. Според Манолова, ако то бъде отменено, следва незаконно надвзетите суми да бъдат върнати.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:53, 04.07.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Като "абсурд" определи омбудсманът възможността само енергийните дружества, но не и гражданите, да могат да обжалват подобни решения на КЕВР. И за да "дисциплинира" Комисията, тя сезира прокуратурата.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: КЕВР трябва да разберат, че те не са абсолютно безконтролни и над закона.

От прокуратурата обявиха, че вече водят 19 други производства срещу КЕВР. Всички заради повишение на цените на водата в различни части на страната. Отново след сигнал на Мая Манолова.

Ася Петрова - зам. главен прокурор и ръководител на ВАП: В сигнала на омбудсмана са посочени доста сериозни доводи за нарушения на процедурата при вземане на решенията на КЕВР, за несъответствие на решенията на КЕВР с материално-правните норми.

Какво ще стане, ако решението за поскъпване на тока и парното бъде обявено за незаконосъобразно от съда?

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Всичко, което е взето над законно определеното да бъде възстановено на този, който го е дал - в случая на гражданите.

От Комисията за енергийно и водно регулиране коментираха за БНТ, че ако решението бъде отменено, ще вземат друго. Оспорването му обаче, не спира изпълнението - и засега увеличението на цените остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на малки бензиностанции отново излязоха на протест
Собственици на малки бензиностанции отново излязоха на протест
След приетата съдебна реформа: ​Напрежение и протести в Полша
След приетата съдебна реформа: ​Напрежение и протести в Полша