НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на Хитрино

Националният омбудсман Мая Манолова започва процедура по налагане на наказание пред Районния съд срещу кмета на община Хитрино, тъй като не е предоставил информация и не е направил проверки по жалбите на хората. Според нея - заради липсата на прозрачност за взетите решения от Обществения съвет и за похарчените до момента пари.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
21:16, 18.09.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Пред Мая Манолова над 100 жители на селото изразиха недоволство си от разпределението на парите за ремонтните дейности след взрива в Хитрино. При проверката си на място Манолова е установила, че са правени ремонти на необитаеми къщи и са надписвани строителни сметки.

Шерафедим Ахмед: Моята къща дори да я съборят три камиона боклуци няма да излязат, а те са писали три камиона от моята къща.

Николай Цачев: Ако има някакви нарушения, всеки си носи отговорността, има прокуратура, има следствие, те да докажат, а не само напразно да се говори, че тоз вземал, оня вземал.

Според Мая Манолова най-големия проблем е липсата на прозрачност при вземането на решения от местния обществен съвет. По думите й, тази зима ще има хора, които отново ще живеят във фургони. Не са готови четири от домовете, които се строят с петте милиона лева, които отпусна държавата.

Мая Манолова, омбудсман: Поисках преди 6 месеца информация по тези случаи, до момента няма предоставена такава, така че ще се възползвам от възможността, която ми дава закона, за първи път да поискам Районният съд да глоби кмета на Хитрино за неизпълнение на законови разпоредби по отношение на осигуряването на публичност в проверките на омбудсмана.

Мая Манолова съобщи още, че по дарителската сметка на БЧК остава да се разпределят още 250 000 лева за пострадалите от взрива на влаковата композиция на 10 декември 2016 г.

От общинската администрация в Хитрино казаха, че ремонтите по инфраструктурата ще започнат едва догодина, защото не са приключили тръжните процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заличиха Лев инс брокер и Български брокер от регистъра на застрахователите
Заличиха "Лев инс брокер" и "Български брокер" от регистъра на застрахователите
Граждани протестираха пред Агенцията за хората с увреждания
Граждани протестираха пред Агенцията за хората с увреждания