НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова отчете свършеното през първите 3 години от мандата

Омбудсманът Мая Манолова определи като недопустимо изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания, които той определи като "група кресливи жени с уж болни деца". Днес Манолова отчете свършеното през първите 3 години от мандата. Според нея институцията е показала, че е надпартийна и ефективна.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:20, 20.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Омбудсманът остро критикува думите на Валери Симеонов, но отказа за коментира исканията на майки на деца с увреждания за оставка на вицепремиера.

Мая Манолова - омбудсман: Не са моя работа кадровите решения, те са си изцяло отговорност на премиера Борисов, но смятам, че това е жестоко и безчовечно изказване и отношение, и аз мога да го коментирам в чисто човешки план - то е недопустимо, абсолютно неприемливо и много жестоко. Това е едно срамно изказване.

Манолова е оптимист, че първата стъпка в реформите за хората с увреждания ще бъде направена и отбеляза, че има ясен ангажимент, поет от управляващите.

Мая Манолова - омбудсман: Аз съм абсолютно наясно, че реформата няма да се случи от 1 януари, че не е възможно да се случи, но това, на което държах, от което не отстъпих и не направих компромис и няма да направя и при разглеждането в парламента, е всяка една от тези точки, които маркират пътя на реформата да остане в тези закони.

Близо 100 000 граждани са потърсили съдействие от омбудсмана за последните 3 години. Около 35 000 са получените жалби. Най-много от тях - за нарушения на правата на потребителите.

Екипът на Мая Манолова е съставил Бяла книга на нерешените проблеми, по които институцията ще продължи да работи. Сред тях са казуси, свързани с Топлофикация, арбитражните съдилища и колекторските фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имат ли пропуски за Средновековието учениците от профилираните паралелки?
Имат ли пропуски за Средновековието учениците от профилираните паралелки?
Саудитска Арабия призна за смъртта на журналиста Хашоги
Саудитска Арабия призна за смъртта на журналиста Хашоги