НОВИНИ

​Омбудсманът Мая Манолова с предложение за Закон за личната помощ

Тя се срещна с майките на деца и хора с увреждания, които все още настояват за промяна на системата с палатков лагер до Народното събрание. Манолова покани социалния министър Бисер Петков да се включи в работата по законопроекта.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:30, 06.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Шести ден майки на деца и хора с увреждания дежурят на смени в палатковия лагер пред парламента.

Вера Иванова: Няма внимание от страна на народните представители, с няколко изключения. Дори вечерно време идваха да кажат, че ги е срам, от това, което се случва...
Ина Маринова: Ама те са единици...

БНТ: Депутати?

Вера Иванова: Депутати. И са общо трима.

Проектът на омбудсмана предвижда асистентска грижа да се получава след индивидуална оценка на нуждите на всеки с увреждане.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Категорично се премахва проектният принцип при предоставянето на асистентски грижи, според мен не е нормално хората да чакат от проект на проект, от програма на програма. Финансовата оценка, която сме направили, показва, че тези промени могат да бъдат направени в рамките на бюджета, който се отделя и в момента.

Майките подкрепят предложенията и настояват те да се приемат в отделен Закон за личната помощ, а не като част от разработвания нов Закон за хората с увреждания.

Мая Стоицева: Тогава опасността е личната помощ да се замете лекичко под килима и след известно време да се наложи отново да се преработва.
Ина Маринова: Тогава, когато е законова рамката, това се превръща в професия, а не както сега на проектен принцип, на граждански договори, които нямат никаква стойност тогава, когато ще остарея и ще искам да се пенсионирам.

Майки от Добрич също вдигнаха палатков лагер с искане за реална политика за социално включване. Безсрочни протести под наслов "Системата ни убива" се подготвят още във Варна и Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гъбари се опитаха да продадат малка сърничка
Гъбари се опитаха да продадат малка сърничка
Ще паднат ли цените на международните разговори в EС?
Ще паднат ли цените на международните разговори в EС?