По предложение на Мая Манолова, екип от специалисти ще предложи законодателни промени, свързани с реда, покойто банките съдят длъжниците си

След лятната ваканция в парламента ще бъдат внесени предложения за промени в законодателството, чрез които да отпадне невъзможността на гражданите да оспорват размера на лихвите по банковите кредити, каза днес във Варна омбудсманът Мая Манолова. Измененията на текстовете ще касаят и бързия ред, по който банките съдят свои длъжници.

В момента екипът работи по пакет предложения за законодателни промени, които да ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители. Според нея корекциите трябва да прекратят злоупотребите в рамките на изпълнителното производство. Сега за един малък дълг се запорират сметки, недвижими имоти, заплата, автомобили, каза омбудсманът.

По думите ѝ подготвяните промени предвиждат гражданите да имат възможност да обжалват оценките на недвижимите им имоти, които се изкарват за продажба. Практиката показва, че сега се предлагат скъпи имоти за жълти стотинки и собствениците не могат да си погасят дълговете и след продажбата, обясни Манолова. Тя ще предложи да се намалят колосалните такси, които вземат частните съдебни изпълнители, както и да се наложат ограничения върху вземанията от арбитражните съдилища.