НОВИНИ

Омбудсманът предлага гражданите да могат да оспорват банковите лихви

По предложение на Мая Манолова, екип от специалисти ще предложи законодателни промени, свързани с реда, покойто банките съдят длъжниците си

bnt avatar logo
от Мария Димитрова БТА
17:34, 15.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
омбудсманът предлага гражданите оспорват банковите лихви

След лятната ваканция в парламента ще бъдат внесени предложения за промени в законодателството, чрез които да отпадне невъзможността на гражданите да оспорват размера на лихвите по банковите кредити, каза днес във Варна омбудсманът Мая Манолова. Измененията на текстовете ще касаят и бързия ред, по който банките съдят свои длъжници.

В момента екипът работи по пакет предложения за законодателни промени, които да ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители. Според нея корекциите трябва да прекратят злоупотребите в рамките на изпълнителното производство. Сега за един малък дълг се запорират сметки, недвижими имоти, заплата, автомобили, каза омбудсманът.

По думите ѝ подготвяните промени предвиждат гражданите да имат възможност да обжалват оценките на недвижимите им имоти, които се изкарват за продажба. Практиката показва, че сега се предлагат скъпи имоти за жълти стотинки и собствениците не могат да си погасят дълговете и след продажбата, обясни Манолова. Тя ще предложи да се намалят колосалните такси, които вземат частните съдебни изпълнители, както и да се наложат ограничения върху вземанията от арбитражните съдилища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВиК ремонтира мрежата, увеличава цената на водата
ВиК ремонтира мрежата, увеличава цената на водата
Кметът на столичния район Младост подаде оставка след протести на жителите
Кметът на столичния район "Младост" подаде оставка след протести на жителите