НОВИНИ

Мая Манолова призова за промени относно независимостта на местните омбудсмани

Националният омбудсман Мая Манолова призовава за приемането на законови промени, които ще облекчат избирането на местни обществени защитници. Това съобщи Манолова на пресконференция след днешната национална среща на омбудсманите.

bnt avatar logo
от БТА
12:56, 08.09.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
мая манолова призова промени относно независимостта местните омбудсмани

Манолова посочи, че в момента с обществени посредници разполагат само най-големите общини у нас и за да бъде работата на институцията ефективна, има нужда омбудсмани да изберат всички общини. По думите й обаче в момента това е трудно постижимо, защото за да се стигне до избор на омбудсман, са необходими 2/3 мнозинство.

Манолова и представители на институцията ще присъстват на днешното заседание на парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации за да подкрепят приемането на текстовете от закона, които трябва да облекчат процедурата. Депутатите обаче чакат решението на Националното сдружение на общините в България, което е скептично за промените, защото те ще наложат допълнителен финансов ресурс, добави Манолова.

В тази връзка от кабинета на омбудсмана ще изготвят предложение до министъра на финансите Владислав Горанов, с което ще настояват за отпускането на целево финансиране за обезпечаване на работата на местните обществени посредници. По този начин ще се гарантира и независимостта на местните омбудсмани, каза Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Марков протестира за кръгово движение против катастрофи
Росен Марков протестира за кръгово движение против катастрофи
КЕВР: Няма повод за поскъпване на природния газ през зимата
КЕВР: Няма повод за поскъпване на природния газ през зимата