Националният омбудсман Мая Манолова ще поиска спешна проверка на „Топлофикация София“ от Агенцията за държавна финансова инспекция. Причината - начислените от топлофикационното дружество такси за юрисконсулт, които започват от 300 лева и са били налагани дори и при минимални дългове към Топлофикация. Манолова се съмнява, че дружеството ги е начислило в ущърб на клиентите си и не е водило коректна счетоводна политика. От Топлофикация отрекоха тези твърдения и обясниха, че спазват закона.

Повече от три години са необходими на „Топлофикация София“, за да предостави данни какви такси за юрисконсулти е събрала от длъжниците си. В крайна сметка националният омбудсман осъди топлофикационното дружество.

Данните показват, че само за една година топлофикация е начислила над 4 млн. лева такса юрисконсулт, от които е събрала над 2 млн. лева.

Всичко това е за сметка на гражданите на София и в същото време не подобрява състоянието на дружеството по никакъв начин.

Минималната такса за юрисконсулт през 2015 г. е била 300 лева, сега е 50 лева. Дружеството обаче само избира дали да я начислява, или не.

Мая Манолова, омбудсман: Става въпрос за попълване на един лист, ето това е труда, за който искат 300 лева от столичани.
“Топлофикация София” събрала 4,2 млн. лева за юристите си, платила им 269 000

“Топлофикация София” събрала 4,2 млн. лева за юристите си, платила им 269 000

Дружеството начислява такса за юридически услуги на некоректните си длъжници в минимален размер от 300 лева. Данните са предоставени на националния ом...

От „Топлофикация София“ не отговориха защо се е наложило да начисляват таксата, но обясниха, че от 2017 г. вече не завеждат дела за суми по-малки от минималната работна заплата, защото самата топлофикация губи от това.

Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София": Две трети от нашите клиенти са коректни, те заплащат дължимото в срок. На практика ние водим дела само срещу тези клиенти, които по никакъв начин не бихме могли да ги убедим и да ги накараме да платят дължимото.
© БНТ

Мая Манолова предупреди и за друг риск пред столичани. Действащата формула за изчисляване на сградната инсталация е обявена от съда за незаконна, нова формула няма. Тя трябва да бъде предложена от енергийното министерство. От ведомството обаче не коментираха каква е причината за забавянето и дали това няма да компрометира края на този отоплителен сезон