Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“, подпомогнати от експертите на омбудсмана Мая Манолова, наречени от шефа на КЕВР Иван Иванов „пишман експерти“ и „манипулатори на обществено мнение“ дадоха на съд решението на регулатора за шоковото увеличение цените на природния газ, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

„Считаме решението за незаконосъобразно, поради съществени нарушения и противоречие с Административно процесуалния кодекс и Закона за енергетиката“, пише в жалбата до Административен съд – София.

Освен това жалбоподателите са категорични, че „решението на КЕВР засяга имуществените интереси на гражданите, оказва влияние върху финансовото им състояние като потребители на природен газ, както и върху всички последяващи от това резултати“.

„Решението на КЕВР бе взето изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на хората и без провеждане на обществено обсъждане, което е недопустимо, когато става въпрос за прякото отражение върху битието на хиляди домакинства косвено и косвено върху всички граждани. Това е удар върху българския народ, ново бреме, което ще се стовари върху всички нас, тъй като увеличението на природния газ ще повлече след себе си увеличение и на други стоки и услуги – първите са парното, топлото и тока. Най-притеснителното е, че това се направи без достатъчно аргументи“, обясни Мая Манолова съдействието, което институцията на омбудсмана оказа на граждански организации по повод жалбата.

Шефът на КЕВР: През есента цената на парното може да бъде намалена

Шефът на КЕВР: През есента цената на парното може да бъде намалена

Комисията за енергийно и водно регулиране е увеличила драстично цените на парното, за да не поскъпне тока в цялата страна. Това съобщи в студиото на "...

Парното и топлата вода поскъпват между 18 и 38%

Парното и топлата вода поскъпват между 18 и 38%

Парното и топлата вода поскъпват от утре с между 18 и 38%. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание днес....