НОВИНИ

Омбудсманът за "трудната любов" на софийската топлофикация с клиентите

Мая Манолова в предаването "Денят започва" за добрите и лошите практики в предоставянето на услугата, известна като "парно".

омбудсманът трудната любов софийската топлофикация клиентите
bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 18.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Винаги съм твърдяла, че генералното решение на проблема на столичани е и чрез едно умно управление, чрез високоефективно технологично производство от комбиниран вид, каза Мая Манолова. Вземайки повод от добре работещия бизнесмодел на топлофикацията в Сливен и добрите практики във Велико Търново, Перник и Пловдив, общественият защитник каза, че "след като са го направили и други значи че нормативната база не е проблем" (да се подобри работата по обслужването на клиентите и от "Топлофикация"-София). Мая Манолова каза, че е давала добрия пример на Сливен и на различни нива в София.

Що се отнася до предизвикващата доста спорове такса "сградна инсталация", тя каза, че там има противоречие между два закона. Има, обаче, доста аргументи, че непоискана услуга не се плаща и когато си решил да се разведеш с топлофикация трябва да можеш го направиш.

Мая Манолова, омбудсман: Не крепостничество, а тежки форми на зависимост, в които хора са принудени да продават жилищата си за да плащат сметки без изобщо да се отопляват, даже и хора, които са изрязали радиаторите си. Наистина ситуацията в България и в столицата е абсурдна!

Омбудсманът се е обърнала и към еврокомисаря Вера Юрова за добри практики в ЕС, които може да бъдат въведени и в България.

В разговора стана дума и за това, че КЕВР води битка за отпадане на т. нар. юристконсултска услуга.

Мая Манолова, омбудсман: Отношенията между топлофикация извън столицата и клиент са поставени на друга основа - уважение, зачитане, респект на двете страни. Към подобни злоупотреби където са дават длъжници на съд без да бъдат предупредени не се пристъпва. Не се начисляват такива юристконсултски възнаграждения за щяло и нещяло

От началото на 2016 година до 8 март "Топлофикация"-София е завела над 8000 дела срещу длъжници и по тях е поискала юристконсултски възнаграждения.

Мая Манолова, омбудсман: Очаквам КЕВР, които поеха ангажимент в най-бързи срокове да премахнат от общите условия съществуването на тези юристконсултски възнаграждения.

Вижте целия разговор с омбудсмана Мая Манолова в предаването "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се смее насън (ВИДЕО)
Мъж се смее насън (ВИДЕО)
 Синът на Доналд Тръмп е получил писмо с подозрителен бял прах
Синът на Доналд Тръмп е получил писмо с подозрителен бял прах