Коледните и Новогодишни празници наближават, затова в следващия репортаж ви разказваме за един необикновен магазин, откъдето бихте могли да си купите ръчно изработени подаръци, с които да зарадвате близките си. "Нарисувай ми усмивка" - така се казва магазинът в Бургас, в който работят хора с увреждания и онкологични заболявания. А всичко, което изработват, наистина носи усмивка - и за тях, и за клиентите им.

Бургас

Вече трета седмица хора, които много трудно си намират работа и се реализират на пазара, работят с нормално работно време в ателието и казват, че работата тук е по-скоро удоволствие.

Николинка Ганева: Правя косички за кукли. Тук може да се видят красотите, които хората с увреждания могат да сътворят, да допринесат топлина във всеки един дом, светлина, радост, красота, което е нужно на Коледа.

За десетте години, в които съществува, Сдружение "Онкоболни и приятели" печели проектите "Рак във време на криза", "Пациентски информационен център" и "Заедно срещу рака", за да могат хората с онкологични проблеми да се чувстват полезни и социално приобщени, казва ръководителят на социалното предприятие Цонка Тодорова.


Цонка Тодорова, ръководител на социалното предприятие: Това, че сме хора с онкологични заболявания и не сме извън борда, извън живота, ние можем също да творим, да се радваме да живеем и да правим другите щастливи.
Валентина Станкова, ръководител проект: Затова бързаме да работим по-интензивно, за да наберем повече стока, подаръци, за празниците да имаме пълна готовност.

"Нарисувай ми усмивка" вече чака своите клиенти, за да могат работещите тук да си усигурят устойчивост след първата година на проекта.