НОВИНИ

Нов онкоцентър в Сити клиник привлича наши специалисти от чужбина

Нов онкоцентър привлича обратно известни наши лекари от чужбина. Сити клиник откри днес нов филиал, за лечение само на онкологични заболявания. На официалната церемония присъстваха българския патриарх Неофит и кмета на София. Според Йорданка Фандъкова, колкото и онкоклиники да се открият, винаги ще има нужда от повече.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:13, 16.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Още един нов онкоцентър при това оборудван с най-модерна апаратура. Но и той не е достатъчен за да улесни максимално достъпа до лечение.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: "Колкото и да се инвестира и колкото и да се открива, за съжаление винаги има нужда от повече и от по-модерни здравни грижи."
д-р Асен Дудов - медицински директор на онкологичен център: "Конкуренция - аз не бих казал точно защото за съжаление има твърде много пациенти, а по отношение на това, което предлагаме то е уникално."
д-р Бойко Пенков - зам. министър на здравеопазването: "Имаме средно около 30 хиляди човека болни от онкологични заболявания те ще се разпределят и няма да чакат дълго време, за да получат необходимата им терапия. Ще се разпределят между центровете ,които започват работа."

Предстои новата структура да сключи договор със Здравната каса. Постарали са се да осигурят пълния цикъл на лечение за всяко онкозаболяване. Оборудвани са с всичко необходимо за лъчелечение, радиохирургия, брахитерапия и високотехнологична образна диагностика, като спект и пет скенер. И са изчислили, че могат да поемат цялостното лечение на около 1500 новодиагностицирани пациенти.

д-р Асен Дудов: "Важното е не точно дали ще има пациенти, а какво точно ще имат пациентите."

Но ако конкуренция за пациенти не се очаква, конкуренцията за медицински специалисти е налице. Новата клиника е успяла да привлече 250 лекари и сестри най-вече от националната онкоболница и ИСУЛ. Очакват скоро и български специалисти, доказали се в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите актьори от НАТФИЗ подкрепят Българската Коледа
Младите актьори от НАТФИЗ подкрепят Българската Коледа
С втора божествена частица се похвалиха учените от ЦЕРН
С втора божествена частица се похвалиха учените от ЦЕРН