НОВИНИ

ООН: Броят на бежанците от Афганистан е по-голям от този на завръщащите се

Броят на завръщащите се в Афганистан бежанци е на историческо ниско равнище, по данни на представители на ООН, цитирани от Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
23:00, 17.04.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
оон броят бежанците афганистан голям завръщащите

Досега тази година около 2200 бежанци са се върнали в Афганистан, което съответства на тенденцията от 2014 година, когато бе отчетен най-ниският брой на завърнали се след началото на доброволния процес на репатриране през 2001 година.

Много по-малък е броят, отколкото очаквахме, посочи високопоставеният представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците Джордж Окот-Обо, който днес посети Кабул в рамките на обиколката си в региона.

Около 2,4 милиона афганистанци остават извън страната.

Над 200 000 афганистанци са избягали в Европа през 2015 година по данни на ООН, а много други са потърсили убежище в Пакистан, Иран и в самия Афганистан, посочи Окот-Обо.

Афганистанската бежанска криза не засяга само Европа, допълни той, уточнявайки, че досега през 2016 година 80 000 афганистанци са били принудени да напуснат домовете си, присъединявайки се към над милион други, които в момента са вътрешно разселени из страната.

Представителите на ООН призоваха международната общност да се опита да подкрепи и реинтегрира бежанците и другите разселени хора, така че те да могат да се възползват от правителствените програми и да не разчитат на чуждестранна помощ.

Миналата година около 60 000 афганистанци доброволно са се завърнали по домовете си, отбеляза Окот-Обо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 затворници са избягали след земетресението в Еквадор
Над 100 затворници са избягали след земетресението в Еквадор
В Бразилия се решава съдбата на президента Дилма Русеф
В Бразилия се решава съдбата на президента Дилма Русеф