НОВИНИ

ООН: "Ислямска държава" е получила финансова инжекция от Йемен

Бунтовниците хуси в Йемен са използвали мирни жители като човешки щит, бойците на групировката "Ислямска държава" в страната са получавали значително финансиране, а Ал Кайда е подобрила своите крайпътни бомби. Това гласи нов доклад на ООН за страната.

оон ислямска държава получила финансова инжекция йемен
bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 05.08.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според документа, подготвен от експерти на световната организация, които наблюдават санкциите срещу Йемен, оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция е нарушила международното хуманитарно право, като е бомбардирала цивилен дом в село Ал Махала през май. Наблюдателите разследват още три случая, при които са били бомбардирани мирни жители.

Комитетът на ООН за санкциите ще използва информацията от доклада, за да реши дали в черния списък да бъдат включени още хора или групи за "участие или предоставяне на подкрепа за действия, които заплашват мира, сигурността или стабилността в Йемен". Според документа "Ислямска държава" е "получила значителен приток на пари в Йемен, които използва за набиране на нови членове, за финансиране на операциите и за закупуване на оборудване".

Междувременно американският президент съобщи, че Съединените щати и техните съюзници в коалицията срещу джихадистите в Сирия и Ирак са постигнали сериозен напредък във военната кампания. Все пак Обама заяви, че нежеланието на сирийския режим да спазва договореното прекратяване на огъня и неяснотата в преговорите за съвместни операции с Русия са проблем, който остава на дневен ред. Обама допълни, че няма доверие във волята за сътрудничество на руския президент Владимир Путин за намиране на решение на сирийския конфликт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленогорски: Възможно е десноцентристки кандидат-президент да спечели изборите
Зеленогорски: Възможно е десноцентристки кандидат-президент да спечели изборите
СЗО: Епидемията от Зика не е отминала, в Бразилия има най-много заразени
СЗО: Епидемията от Зика не е отминала, в Бразилия има най-много заразени