Организацията на обединените нации (ООН) може да няма достатъчно пари, за да плати заплатите на своите служители следващия месец, съобщава Ройтерс.

Генералният секретар на организацията Антонио Гутериш заяви, че е достигнат "най-големият дефицит от десетилетие насам". "През ноември няма да имаме достатъчно пари, за да покрием разходите за заплати. Работата ни и реформите, които правим, са изложени на риск.", допълни ръководителят на организацията, в която членуват 193 държави.

САЩ дават най-много пари за ООН, като осигурява 22% от възлизащия на 3,3 милиарда долара редовен бюджет на ООН. От него се плаща за работа в политическата, хуманитарната, икономическата и социалната сфера, както и за разоръжаване. Вашингтон дължи 381 милиона долара за миналата година, както и 674 милиона за 2019 г.

Генералният секретар Антони Гутериш се ангажира с намаляване на разходите и провеждането на реформи. Вече бяха въведени някои ограничения, като забрана на овакантените постове да се назначават нови хора, както и заплащане само на най-належащите пътувания.

Работата на централите на ООН в Ню Йорк, Женева, Виена и Найроби ще бъде засегната от ограниченията и липсата на пари.

Мироопазващите мисии на ООН имат отделен бюджет, който възлиза на 6,7 милиарда долара за годината. САЩ покриват 28% от този бюджет, но вече обявиха, че няма да дадат повече от 25 на сто, колкото изисква американското законодателство.

Най-много пари от бюджета за мироопазващи мисии се харчат в Етиопия, Индия, Бангладеш, Непал и Руанда. ООН плаща около 1428 долара на месец за всеки войник, когото поддържа.

Ръководителите на мироопазващите операции припомнят, че струват по-малко от половин процент от това, което се харчи за отбрана.