НОВИНИ

ООН обвинява сирийска армия за убийство на цивилни

Двама мъже, които са планирани атентатите в Париж през ноември миналата година, са убити в Сирия при американски въздушен удар, съобщи Пентагонът. Според ООН сирийски проправителствени войници са убили най-малко 82 цивилни в източно Алепо, през последните няколко дни. Руски медии съобщават, че за последното денонощие близо 8 000 мирни граждани са напуснали обсадения град.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:18, 13.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Сирийска проправителствена медия разпространи кадри от източната част на Алепо, като твърди, че сирийската армия е завзела 99% от бившия анклав на опозицията там.

Китайската телевизия също показа кадри от разрушенията в района, както и евакуация на местни хора.

Жителка на Алепо: Бунтовниците не се грижеха много за другите, постоянно гладувахме и се страхувахме. Няма ток и вода. Решихме да напуснем.

Според руския център за помирение в Сирия, който се намира в базата Хмеймим, близо 8000 души са са евакуирани от града за последното денонощие.

В Париж сирийската опозиция коментира събитията.

Риад Хиджаб, координатор на сирийската опозиция: Ако Асад и съюзниците му си мислят, че като настъпват в някои квартали на Алепо ние ще направим отстъпки, ще им кажа, че това няма да стане.

В същото време ООН съобщава за убити най-малко 82 цивилни сирийци в домовете им, в четири квартала на Алепо от бойци на правителствената армия и на иракско формирование. Сред жертвите има жени и деца.

Рупърт Колвил, говорител на ООН по човешките права: Очевидно жертвите може да са много повече, не знаем. Трябва да се страхуваме за тези, които остават в Алепо, те могат да бъдат убити, задържани или изтезавани.

Според източник на Ройтерс очаква се утре представители на Русия и Турция да преговарят за хуманитерн коридор от Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформаторският блок прие мандата и ще направи опит да състави правителство
Реформаторският блок прие мандата и ще направи опит да състави правителство
Да замажем стенопис - канонично или вандалско
Да замажем стенопис - канонично или вандалско