НОВИНИ

ООН отхвърли проекторезолюцията на Русия, осъждаща западните удари по Сирия​

Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесен от Русия проект за резолюция, осъждаща "агресията срещу Сирийската арабска република от САЩ и техните съюзници в нарушение на международното право и устава на ООН", предаде Ройтерс.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров БТА
21:16, 14.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света
оон отхвърли проекторезолюцията русия осъждаща западните удари сирия​

Само Русия, Китай и Боливия подкрепиха текста. Осем страни гласуваха против, а четири се въздържаха.
За да бъде приета резолюцията, бяха необходими поне девет гласа "за", без някой от петте постоянни членове на Съвета за сигурност да наложи вето. Текстът бе предварително обречен на провал. Трите западни сили, които нанесоха ударите по Сирия - САЩ, Великобритания и Франция - имат право на вето.

Американският представител в Организацията - Ники Хейли, заяви че Пентагонът ще удари отново, ако режимът в Дамаск използва още химическо оръжие. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните-членки да спазват международното право.

;
Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН: Без разрешение на Съвета за сигурност на ООН и в абсолютно нарушение на правилата на международното право, беше проведена атака срещу суверенна държава, която се бори срещу тероризма. В този момент в град Дума руски военни експерти не могат да открият никаква следа от хлорин или токсични химикали. Нито един местен жител не може да каже, че е имало химическа атака.
Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: С вчерашната военна операция показахме нещо съвсем ясно. Съединените щати няма да позволят режимът на Асад да използва химически оръжия. Снощи ударихме съоръжение, в което са се разработвали оръжия за масово унищожение. Президентът Тръмп ми каза, че ако сирийският режим отново използва отровен газ, Съединените щати ще бъдат готови. Нашият държавен глава вече е очертал "червена линия", която не трябва да се пресича.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийската армия обяви, че е установила пълен контрол над Източна Гута
Сирийската армия обяви, че е установила пълен контрол над Източна Гута
​Републиканците подкрепиха ударите, демократите питат има ли стратегия за Сирия
​Републиканците подкрепиха ударите, демократите питат има ли стратегия за Сирия