НОВИНИ

ООН поиска незабавно разследване на атаката срещу училище в Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска незабавно и безпристрастно разследване на атаката срещу училище в Сирия вчера, предаде Франс прес, като цитира говорителя му Стефан Дюжарик.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:24, 27.10.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света
оон поиска незабавно разследване атаката училище сирия

"Ако е умишлено, това нападение може да бъде квалифицирано като военно престъпление", отбеляза Дюжарик. Той подчерта, че в Сирия продължават да се случват такива ужасяващи неща, тъй като техните извършители, било то властите или бунтовниците, не се страхуват от правосъдието. Трябва да ги извадим от това им заблуждение, призова Дюжарик.

Той посочи, че сирийското правителство първо трябва да разследва това нападение, но припомни, че Съветът за сигурност на ООН и Международният наказателен съд (МНС) също могат да се сезират при военни престъпления.

22 деца и 6 учители са били убити при атаката вчера в северозападната провинция Идлиб, която е контролирана от бунтовници, съобщи Детският фонд на световната организация (УНИЦЕФ).

Специалният пратеник на ООН за образованието Гордън Браун поиска МНС да разследва нападението като военно престъпление.

Съединените щати дадоха да се разбере днес, че държат отговорен за атаката режима в Дамаск или Русия, предаде Ройтерс.

"Все още не знаем" кой от тях е нанесъл въздушният удар, "но знаем, че е бил един от двамата", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Русия отрича да е извършила нападението.

Русия: Видеоклипът за въздушен удар по училище в Сирия е сглобен от различни отрязъци

Руското министерство на отбраната е установило, че информацията на УНИЦЕФ за въздушен удар по училище в сирийската провинция Идлиб не отговаря на действителността, предаде ТАСС.

Публикуваните в чуждестранни медии видеокадри на въздушния удар са резултат от сглобяване на над 10 различни отрязъци, заяви говорителят на министерството генерал Игор Конашенков.

Руското военно ведомство щателно е анализирало данните от всички средства за обективен контрол на въздушната обстановка в Северна Сирия, за да провери информацията на УНИЦЕФ.

"Публикуваните в редица чуждестранни медии видеокадри за нанесен удар в Хас са сглобяване на над 10 монтирани отрязъка, заснети по различно време на денонощието. В сряда 26 октомври в този район не е имало нито един самолет на руските въоръжени сили", заяви Конашенков.

Руската бойна авиация е направила снимки на района на селището Хас в провинция Идлиб, където се твърди, че е бил нанесен въздушен удар. Установено е отсъствие на характерните за въздушни удари материални щети. В района обаче е засечен американски безпилотен самолет, посочи Конашенков.

"От направените от руски дрон снимки се вижда, че няма никакви щети по покрива на училището, нито кратер от взрив на авиобомба в района на училището. Впрочем за тези сведения може да бъде отправено запитване към американските ни колеги", отбеляза говорителят на руското министерство на отбраната.

По същото време в района е засечен американски разузнавателно-нападателен безпилотен самолет Ем Кю 1Б "Предътър", добави Конашенков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанският парламент не утвърди Рахой за премиер
Испанският парламент не утвърди Рахой за премиер
Пореден некачествен ремонт в столицата
Пореден некачествен ремонт в столицата