НОВИНИ

ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети

ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети, които "застрашават регионалната и международната сигурност", предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:54, 22.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
оон поиска северна корея прекрати опитите балистични ракети

"Очевидно е, че Северна Корея открито нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, като ускорява балистичните си дейности", заяви говорителят на световната организация Стефан Дюжарик по повод неотдавнашните изстрелвания на ракети от КНДР. Той призова също Пхенян "да обмисли възобновяването на смислен диалог".

По-рано днес Северна Корея заяви, че успешно е изстреляла ракета със среден обсег, нехаейки за наложените ѝ от ООН санкции.

Резолюции на ООН забраняват на КНДР всякаква ядрена или балистична дейност и на страната са наложени редица икономически санкции, които Съединените щати искат да усилят.

По искане на САЩ, Южна Корея и Япония Съветът за сигурност на ООН ще се събере утре на извънредно заседание при закрити врата за Северна Корея.

От началото на годината затворената комунистическа държава е извършила десетина ракетни опита и значително напредва в усилията си да разработи междуконтинентална балистична ракета, която може да носи ядрена бойна глава до американския континент.

Постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Дьолатр определи последния ракетен тест на КНДР като "поредната недопустима провокация", която изисква "бърза и твърда реакция" на Съвета за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Франция се надява, че Съветът за сигурност ще приеме резолюция, която налага нови санкции на Северна Корея, и иска по-добро прилагане на вече съществуващите.

Постоянният представител на Великобритания Матю Райкрофт заяви, че страната му подкрепя осъждаща декларация на, по думите му, "най-новата възмутителна провокация" и спешни действия за налагане на допълнителни санкции от Съвета за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходната пътека пред Софийския университет става азбука
Пешеходната пътека пред Софийския университет става азбука
Литературен проект насърчава учениците да забележат съвременната модерна поезия
Литературен проект насърчава учениците да забележат съвременната модерна поезия