Мнозинството от страните в ООН одобриха глобалния пакт за миграцията, който България се въздържа да подкрепи. Повече от 150 от 193-те страни-членки на световната организация участваха в специалната конференция в Мароко.

© БТА

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш порица множеството лъжи за пакта, предизвикал критиките на националисти и на привърженици на затварянето на границите.

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш споразумението цели да засили международното сътрудничество с цел "сигурна, редовна и законна" миграция.

Германският канцлер Ангела Меркел, която присъства на конференцията в Маракеш, заяви, че споразумението е голяма стъпка в борбата с трафикантите на хора.

Глобалният пакт за миграцията, който не е обвързващ, трябва да бъде одобрен от Общото събрание на ООН на 19 декември.

Въпреки че България не подкрепи пакта за миграцията, страната ни си запазва правото да прилага онези части от документа, които обслужват интересите ѝ. Това става ясно от стенограма на правителството от миналата седмица, а предложението е на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Правителствената коалиция в Белгия се разпадна заради Пакта за миграцията на ООН

Правителствената коалиция в Белгия се разпадна заради Пакта за миграцията на ООН

Управляващата коалиция в Белгия се разпадна поради разногласия по Пакта на ООН за миграцията.

В петък САЩ отхвърли пакта, като го нарече "усилие на ООН да се приоритизира глобалното управление за сметка на суверенното право на държавите". Правителството на САЩ беше първото, което се отказа от преговорите в края на миналата година, а оттогава Австралия, Австрия, Чехия, Доминиканската република, Унгария, Латвия, Полша и Словакия излязоха от процеса.

Заради подкрепата за текста на споразумението коалиционното правителство в Белгия се разпадна, а външният министър на Словакия подаде оставка.

Американският президент Доналд Тръмп обеща да построи стена на американско-мексиканската граница, а популисткото коалиционно правителство в Италия се отказа от лодки, спасяващи мигранти в морето.

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция.