Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция на Молдова, призоваваща за незабавно изтегляне на влизащите в състава на миротворческите сили руски военни в Приднестровието, предава ТАСС.

© БТА

„За“ гласуваха 64 страни, „против“ – 15, а още 83 се въздържаха.

Проекторезолюцията са подкрепили повечето страни от ЕС, отбелязва ТАСС, сред които Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Полшна, Португалия и др., както и САЩ и Канада. Сред въздържалите се са множество африкански и латиноамерикански страни, както и членове на ОНД. Сред страните, гласували „против“, са Армения, Беларус, Куба, Иран, Никарагуа, Сирия и Венецуела, отбелязва ТАСС.

Проекторезолюцията е подготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.

Предложеният документ предлага на Общото събрание „да включи в предварителния дневен ред за своята седемдесет и трета сесия точка, озаглавена „Пълно извеждане на чуждестранните въоръжени сили от територията на Република Молдова“. Авторите смятат, че е необходимо да „се призовава Русия настоятелно, без уговорки и по-нататъшно забавяне, да завърши предвиденото извеждане на оперативната група руски войски и въоръжението им от територията на Република Молдова“.

Вицепремиерът на Молдова със специално интервю за "Денят започва"

Вицепремиерът на Молдова със специално интервю за "Денят започва"

Българското малцинство са верни граждани на Молдова, с голяма гордост казвам, че те развиват своята идентичност. Имат възможност да учат български ези...

Текстът на резолюцията се привежда от базата документи на ООН.

Според руската страна въпросът се политизира излишно.

Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия при ООН: Съжаляваме във връзка с резултата от състоялото се гласуване. Излишната политизация на проблема се случи именно в момента, когато бе отбелязан прогрес в преговорите между Кишинев и Тираспол.

По думите на Полянски за никого не е тайна, че руските сили са гарант за мира и стабилността в района. Руската страна е внесла предложение за отлагане на гласуването по проекторезолюцията след по-подробното му обсъждане, но то е било отклонено.