Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че е разтревожен от насилието на полицията по време на референдума за независимост на автономния испански регион Каталуния и призова Мадрид да разследва възможно нарушаване на закона. „Много съм разтревожен от насилието в Каталуния в неделя… Призовавам испанските власти да гарантират изчерпателно, независимо и безпристрастно разследване на всички прояви на насилие“, каза Зеид Раад ал Хюсеин. „Отговорът на полицията винаги трябва да е пропорционален и необходим“, допълни той.

По думите на испанския премиер Мариано Рахой силите за сигурност в страната са „изпълнили дълга си“ и върховенството на закона е било на първо място.

В същото време президентът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че полицията е използвала „безразборна сила“ срещу хората, които са демонстрирали „мирно“. По думите на местните власти общо 844 души са потърсили медицинска помощ сред безредиците в региона.

Зеид също така призова Мадрид да одобри без отлагане искането за посещение в Испания на експерта на ООН Аналиса Чиампи. Тя отправи своето искане още миналата седмица, преди референдума, но централните испански власти все още не са отговорили на молбата.

Еврокомисията обяви референдума в Каталуния за незаконен

Еврокомисията обяви референдума в Каталуния за незаконен

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви на пресконференция в Брюксел, че референдумът за независимост на Каталуния, проведен на 1...

 90% от гласувалите в Референдума в Каталуния подкрепиха независимост

90% от гласувалите в Референдума в Каталуния подкрепиха независимост

Регионалното правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение са за независим...