НОВИНИ

ООН призова за “спешно“ примирие в Либия за евакуация на цивилни и ранени

Мисията на ООН в Либия призова за двучасово примирие в южната част на Триполи, където силите, лоялни на двете съперничещи си правителства, влязоха в ожесточени сблъсъци през изминалите дни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:30, 07.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света
оон призова спешно примирие либия евакуация цивилни ранени

Международната организация призова за двучасово спиране на огъня – време, през което да бъдат евакуирани ранените в конфликта, без да посочва конкретни цифри.

Военният конфликт ескалира в неделя, когато силите на генерал Халифа Хафтар нанесоха въздушни удари срещу предградие на Триполи и подкрепяното от ООН правителство обеща ответни действия. Офанзивата срещу либийската столица заплашва да хвърли страната в гражданска война.

Богатата на петрол Либия е раздирана от междуособици след като подкрепяните от НАТО бунтовници през 2011 година свалиха от власт и по-късно уби ха диктатора Муамар Кадафи. От години две съперничещи си администрации и въоръжени групировки си оспорват властта в страната. Няколкото опита да се намери мирно решение на конфликта се провалиха.

След кратка пауза през изминалата нощ бойните действия в столицата – между Либийската национална армия на Хафтар и международно признатото Правителство на националното единство, бяха подновени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България
Каракачанов: Няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България
Двойно повече международни участници на маратона в Северна Корея
Двойно повече международни участници на маратона в Северна Корея