ООН предупреди, че състоялият се днес референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращо действие, предадоха световни информационни агенции.

​Милиони гласуваха на референдумa за независимост на Иракски Кюрдистан

​Милиони гласуваха на референдумa за независимост на Иракски Кюрдистан

Очаква се избирателите да отговорят с категорично "ДА" на въпроса дали кюрдите да получат независимост от Багдад. Въпреки че кюрдите изнасят голяма ча...

"Генералният секретар е обезпокоен от възможния дестабилизиращ ефект на референдума в Иракски Кюрдистан", се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, направено след приключването на гласуването.

"Генералният секретар уважава суверенитета, териториалната цялост и единството на Ирак и смята, че всички проблеми между федералното правителство и регионалното правителство на Кюрдистан трябва да бъдат разрешавани чрез структуриран диалог и конструктивни компромиси", добави говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Днешният референдум за независимост разклати отношенията между регионалното правителство и Багдад, както и отношенията му с регионални сили. Допитването не е обвързващо и не се очаква да доведе до незабавно обявяване на независимост. Кюрдски лидери обаче казват, че то ще позволи да се водят преговори за по-голяма автономия с Багдад.