НОВИНИ

ООН: Референдумът в Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращ ефект

ООН предупреди, че състоялият се днес референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращо действие, предадоха световни информационни агенции.

bnt avatar logo
от БТА
22:07, 25.09.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света
оон референдумът иракски кюрдистан дестабилизиращ ефект

"Генералният секретар е обезпокоен от възможния дестабилизиращ ефект на референдума в Иракски Кюрдистан", се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, направено след приключването на гласуването.

"Генералният секретар уважава суверенитета, териториалната цялост и единството на Ирак и смята, че всички проблеми между федералното правителство и регионалното правителство на Кюрдистан трябва да бъдат разрешавани чрез структуриран диалог и конструктивни компромиси", добави говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Днешният референдум за независимост разклати отношенията между регионалното правителство и Багдад, както и отношенията му с регионални сили. Допитването не е обвързващо и не се очаква да доведе до незабавно обявяване на независимост. Кюрдски лидери обаче казват, че то ще позволи да се водят преговори за по-голяма автономия с Багдад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пхенян заяви, че Тръмп е обявил война на Северна Корея
Пхенян заяви, че Тръмп е обявил война на Северна Корея
От ГЕРБ не подкрепят действията на кмета на Хасково
От ГЕРБ не подкрепят действията на кмета на Хасково