НОВИНИ

САЩ ще внесат нова резолюция в СС на ООН за Северна Корея

САЩ ще внесат нова резолюция за Северна Корея, която ще бъде подложена на гласуване следващата седмица. Новината е от днешното извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, свикано след шестия и най- мощен досега ядрен опит на Пхенян, извършен вчера.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:05, 04.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Извънредно заседание на тема Северна Корея за втори път в рамките на седмица. Американският постоянен представител Ники Хейли обяви, че времето на половинчатите мерки на ООН е свършило и призова за налагане на най-строги санкции на Пхенян, преди да е станало твърде късно.

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН: "Съединените щати никога не са искали война, не я искаме и сега, но търпението ни не е безкрайно. Ще защитим нашите съюзници и нашите територии. Идеята, предложена от някои, за така нареченото замразяване срещу замразяване е обидна. Когато враждебна страна има ядрено оръжие и междуконтинентална балистична ракета, насочена към вас, не е време да сваляте гарда."

Идеята беше предложена от Пекин и Москва на 4 юли. Те се обявиха за това Пхенян да замрази ядрените си опити, а Вашингтон и Сеул - да замразят съвместните си учения. Днес китайският посланик в ООН я определи като практична и осъществима. Лю Цзии се обяви за преговори с Пхенян и декларира, че Китай никога няма да допусне военни действия на Корейския полуостров.

Според представителя на Русия, заплахата противопоставянето да премине в гореща фаза е безпрецедентно висока.

Василий Небензя, посланик на Руската федерация в ООН: Очевидно е, че военни решения на проблема с Корейския полуостров не съществуват. В създалата се ситуация има належаща необходимост да се запази хладнокръвие и сдържаност от каквито и да било действия, които биха увеличили още повече напрежението.

Междувременно министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че очаква Северна Корея да изстреля междуконтинентална балистична ракета, за да покаже, че е постигнала целта си и е в състояние да изпрати ядрена бомба, която да достигне Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на желаещите да осиновят кучета от софийските приюти
Расте броят на желаещите да осиновят кучета от софийските приюти
Преди началото на новата учебна година ремонтите в училищата продължават
Преди началото на новата учебна година ремонтите в училищата продължават