НОВИНИ

ООН съдейства за подслоняване на блокирани на открито бежанци

Над 400 сирийски бежанци, които се опитаха да влязат от Македония в Сърбия непосредствено преди затварянето на балканския маршрут, бяха настанени в подслони край македонската граница след като прекараха три дни в кално поле на ничия земя. На гръцко-македонската граница край Идомени остават блокирани около 14 000 души без подслон при лоши метеорологични условия.

оон съдейства подслоняване блокирани открито бежанци
bnt avatar logo
от БНТ
06:45, 11.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Група от 437 бежанци, половината от тях деца, се оказаха блокирани в ничията земя на сръбско-македонската граница след затварянето на балканския път. Тази група се намираше в последния пристигнал от Македония влак с имигранти. Групата остана блокирана в продължение на три дни на открито.

Под натиска на агенцията на ООН за бежанците македонските власти започнаха да прехвърлят групата към четири големи палатки в близкото село Табановце. Там вече има приемен център за бежанци, но той е запълнен. В него пребивават около хиляда души, сред които 500 афганистанци, на които също е било забранено да влязат в Сърбия.

Балканският път на мигрантите е затворен от сряда, след като Словения реши повече да не пуска бежанци без визи през територията си. Мярката има за цел да откаже нови мигранти да потеглят към Европа. Същата мярка бе приета веднага след това и от Хърватия, Сърбия и Македония.

Около 14 хиляди души остават от другата страна - струпани в гръцкия град Идомени до границата с Македония и въпреки спрения достъп все още хранят някаква надежда да преминат навътре в Европа. Помощник-държавният секретар на Съединените щати Виктория Нюланд посети лагера, но изявление нямаше.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убити са джихадисти при въздушни удари в Палмира
Убити са джихадисти при въздушни удари в Палмира
Отново блъснат пешеходец в Пловдив
Отново блъснат пешеходец в Пловдив