През трите години на конфликта в Йемен може би са извършени военни престъпления, показва разследване на ООН, цитирано от ДПА.

© БТА

Публикуваният днес доклад показва, че представители на правителството в Йемен и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция може да са извършили действия, равносилни на престъпления по силата на международното право.

Експертният доклад, изготвен по поръчка на Съвета на ООН по правата на човека, посочва, че коалицията е нанесла въздушни удари по пазари, погребения и сватби наред с други масови прояви и на оживени места.

ООН иска  разследване на нападението в Йемен, при което загинаха 29 деца

ООН иска разследване на нападението в Йемен, при което загинаха 29 деца

Съветът за сигурност на ООН поиска днес надеждно разследване на въздушното нападение в Йемен, приписвано на военната коалиция начело със Саудитска Ара...

Според него блокадата на йеменските пристанища и въздушно пространство също може да е в нарушение на международното хуманитарно право. В доклада се препоръчва независим съд да установи дали действително са били извършени военни престъпления.

Международното летище на йеменската столица Сана и прилежащата военновъздушна база са били бомбардирани интензивно миналата нощ. По информация на телевизията на бунтовниците хуси "Ал Масирах" ударите са дело на оглавяваната от саудитците коалиция. Няма данни за жертви.

ООН смята, че от март 2015 г. до август 2018 г. около 6660 цивилни са били убити, а 10 563 ранени в конфликта между подкрепяното от саудитците правителство и съюзените с Иран бунтовници хуси. По данни на Световната здравна организация загинали са общо около 10 000 души.