Броят на бежанците и вътрешно преселените по света е достигнал миналата година рекордните 68,5 милиона души, а един от всеки 110 е принуден да живее извън дома си. Плашещата статистика е част от годишния доклад на ООН за бежанската криза.

За пета поредна година, броят на бежанците по света се увеличава. Към конфликта в Сирия и Афганистан се добавят и кризите в Конго, Южен Судан, както и бягството на стотици хиляди рохинги от Мианма. Така броят на търсещите нов живот другаде се увеличава все повече.

От ООН отправят остри критики към богатите държави по света, които отказват да приемат бежанци.

Филипо Гранди, върховен представител на ООН за бежанците: Приемът на определен брой мигранти не е непосилен за нито една държава. Никой не поставя неизпълними условия, особено за богатите държави. Но наблюдаваме един смущаващ феномен - политически лидери създават у хората усещането, че светът е подложен на инвазия, че Европа, например, е застрашена. Този страх не бива да се използва с цел печелене на политически дивиденти.
Бежанската вълна - начини за употреба

Бежанската вълна - начини за употреба

Как проблемът с бежанците умело се използва с политическа цел и защо въпреки статистиката за силен отлив на мигранти, миграционната карта остава ключо...

Каква промяна в политиката за бежанците ще очертаят европейските лидери?

Каква промяна в политиката за бежанците ще очертаят европейските лидери?

В студиото на „Денят започва“ бъдещото на мигрантската политика на Европейския съюз коментираха арабистът проф. Владимир Чуков и Йордан Божилов от Соф...

И докато богати държави затварят границите си за бежанци, бедни, като Бангладеш продължават да приемат огромен брой хора. Част от Европа, както и Австралия вече отказва да приема мигранти. ООН отправя остри критики и към Съединените щати, където предвиденият от администрацията на Барак Обама годишен прием на до 110 000 души, е намален до едва 45 хиляди.

Колкото до Европа, която продължава да търси общо решение на ниво ЕС, статистиката сочи, че притокът на мигранти генерално е като най-отчетлива е статистиката от Германия, където през 2017-та са подадени значително по-малко молби за убежище - 220 хиляди, за сметка на 745 хиляди предходната година.