НОВИНИ

ОП срещу ДОСТ: Да се признае ли турско малцинство в България?

В студиото на „Денят започва“ депутатът от коалицията на Обединените патриоти Юлиан Ангелов и Георги Боздуганов - кандидат за депутат от партия ДОСТ, спориха дали трябва да се признае турско етническо малцинство в България, както предложи лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан. Георги Боздуганов защити тезата, че България трябва да спази задължението си по рамковата конвенция за Защита на етническите малцинства, а Юлиан Ангелов съзря в настояването на Лютви Местан влияние на Турция и желание в турското малцинство да се включат и други етнически групи.

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 08.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Според Георги Боздуганов все още много хора живеят в страх от времето на Възродителния процес, което прави въпросът за турското малцинство актуален.

Георги Боздуганов, ДОСТ: България живеят около 600 хил. души, които са се определили като турци. Има още няколкостотин хиляди, които работят извън страната. Наличието им е обективен факт, а задължение на Бъгарската държава, подписала рамковата конвенция за Защита на етническите малцинства, да спазва подписаните закони. Има спекулация, че тя е подписана, а няма определение за национално малцинство. Демократично е да се признае турското национално малцинство.

Според Юлиан Ангелов от Обединените патриоти Лютви Местан говори за милион души, които да бъдат вкарани в определението на турско малцинство. Според депутата от ОП Конституцията на България дава всякакви лични индивидуални човешки права, но няма нужда от признаване на малцинства.

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Г-н Местан говори за милион души. Целта на това е да се превърнат всички българо-мохамедани, гагаузи и татари в едно малцинство, за което да се грижи Турция. Ердоган говори за тези неща - как Османската империя трябва да се върне в старите си граници.

Юлиан Ангелов обвини партия ДОСТ, че е финансирана от чужда държава - твърдение, което Георги Боздуганов отхвърли категорично и допълни, че предизборният клип с бившия посланик на Република Турция Сюлейман Гьокче е бил от поклонение.

Боздуганов допълни, че не е лоша идеята да се признае българско малцинство в Турция, но не се зае да дава обещания, защото не може да представлява партия ДОСТ, и заяви, че се играе с „етническата карта“. Ангелов заяви, че най-големият проблем в България са българите, които подкрепят финансирани от чужди държави партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дупки по пътищата
Дупки по пътищата
Проф. Ралчев: ​Банкоматът трябва да има два кръга на сигурност
Проф. Ралчев: ​Банкоматът трябва да има два кръга на сигурност