16 общини в област София са информирали областната управа, че имат проблеми с инфраструктурата, която е част от Републиканската пътна мрежа. Това стана ясно от документите, показани днес от областния управител на София област. Една от тях е Елин Пелин - единствената община в страната, през която преминават две магистрали и е притегателно място за български и чуждестранни инвеститори. Четири участъка в общината, поддържани от Агенцията за пътна инфраструктура, се нуждаят от спешен ремонт. Наш екип видя състоянието на един от тях.

Елин Пелин

Едва ли някой би повярвал, че участъкът между село Елешница и местността Жерково в община Елин Пелин е част от първокласната републиканска пътна мрежа. Пътят е осеян с дълбоки дупки и преминаването през него е почти невъзможно.

Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин: От две години имаме разговори с АПИ и те ни уверяват, че тече процедура за избор на изпълнител, което не знаем кога ще се случи. Доколкото зная той не е ремонтиран откакто е създаден и мисля, че това е нещо, което е много необходимо.

По документи пътят се води затворен за движение, но все още се използва от местните хора.

- Пътят е много зле... Първокласен - сами виждате какво е. Колата постоянно ми се чупи.

По участъка преминават училищни автобуси и автомобили от социалния патронаж, които доставят храна на десетки нуждаещи се хора.

Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин: Пътят е в такова състояние, че за радост не могат да станат ПТП-та, тъй като скоростта, с която може да се движи един автомобил е не повече от 10-15 километра, но от друга страна поддръжката на автомобилите е много тежка - наистина се чупят.

Добрата локация на общината я прави привлекателна за инвеститори.

Две магистрали преминават през община Елин Пелин. Районът се е превърнал във важен логистичен център.

Писмо с подписите на представители на 33 фирми с многомилионен оборот е изпратил кметът до премиера Борисов и ресорните министри. Призивът е да бъде увеличена инвестицията в пътната инфраструктура.