НОВИНИ

Мерки за сигурност бавят пътниците по летищата в Европа

Огромни опашки и отложени полети заради затегнати мерки за сигурност по летищата в Европа. Предложенията за по-строг контрол са одобрени още през април тази година, но ефектът им се усеща едва сега заради сезона на отпуските и увеличения брой пътници. Говорител на Европейската комисия каза, че закъсненията са цената за сигурността.

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 02.08.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Изнервени пътници и опашки дори на т.нар. бързи ленти за хора с деца или двигателни проблеми - такава е картината през последните дни на почти всички европейски летища. Особено натоварени са курортните дестинации. Причината - затегнатият граничен контрол, въведен от държавите от Шенген след атентатите в Париж и Брюксел през 2015г. Ако досега се проверяваше само дали документите на пътниците са фалшиви или не, то сега се извършва справка на лицата в няколко бази-данни - в шенгенската система, в масивите на Интерпол, както и данните за откраднати или загубени документи.

- Кирстън: Не мисля, че чакахме дълго, но усещането ми е че, липсва организация. Всичко можеше да се случва много по-подредено.

Найджъл Райтс: "С около 30-на мин се забавих, докато стигна до паспортна проверка. Очевидно е, че се правят допълнителни проверки, но подобни инициативи по това време на годината са ужасяващи."

Мерките не са задължителни до октомври, но много летища вече предпочитат да ги извършват. Прогнозите на британските власти са, че положението ще се влоши през следващите две седмици, когато още повече хора са планували летните си отпуски. Мнозина смятат, че новите мерки за сигурност изискват повече персонал по европейските летища, за да не се превърнат дългите опашки и изнервените пътници в ежедневие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат нов водопровод в село Палатик
Изграждат нов водопровод в село Палатик
Стрелба в столицата след гонка с полицията
Стрелба в столицата след гонка с полицията