Опашки се извиха пред казаните за ракия в Русенско. Хората недоволстват, тъй като им се налага да плащат по-висок акциз, ако сварят над 30 литра.

Николово, Русе

От рано сутринта край огъня на казана за ракия край село Николово се извива опашка, въпреки че акцизът за литър ракия е 2 лева и 20 стотинки, а над 30 - цената се увеличава двойно.

Тодорка Стефанова
„Това е нашият труд. Защо трябва да се ограничава колко трябва да бъде?“

Величка Павлова, която стопанисва казана за варене на ракия, също е категорична, че трябва да има промяна в регламента за приготвяне на домашен алкохол.

Величка Павлова – собственик на казан за ракия
„Не е добре за хората, ако може нещо да се направи, ако може да им отпуснат 30 литра без акциз и оттам насетне да се плаща, но да има някакво количество безплатно, защото много им се оскъпява наистина.“

Въпреки ограниченията, хората предпочитат сами да си сварят ракията, за да знаят какво консумират. Разочаровани са, че тази година няма да има много гроздова ракия заради лошата реколта след падналата градушка в началото на септември.

Според любителите на спиртната напитка, тайната на хубавата ракия е в добрия материал, казана за варене и не на последно място – приятната компания.