Много чакане и недоволство пред урните имаше и при българите в Европа и тези извън съюза. Желаещи да гласуват се редиха на дълги опашки както в Лондон и Берлин, така и в Турция. Проблемите и този път дойдоха от това, че избирателните секциите се формират според предварително подадените заявление за гласуване, а гласуващите в самия ден са много повече.

ТУРЦИЯ 

С 35 или четири пъти по-малко изборни секции, гласувалите наши изселници в Турция са близо 31 хиляди . А обикновено от там на избори идват около 60 хиляди гласа. И напрежението от дългото чакане на опашки беше предизвестено.

- Хората цял ден чакат. И една секция много малко народ. И не знам сега хората са направо озверели

- Български малко съм забравил ама народът просто няма... няма възможност за гласува.

Консулството в Бурса направи всичко възможно за добра организация на изборния процес. Но мнозина не пуснаха бюлетини и защото не можеха да си попълнят сами декларациите, че не гласуват на друго място. А и в секциите продължиха да си говоря на майчин език, въпреки че бяха наясно с изричната забрана на ЦИК за това.

ЛОНДОН 

Във Великобритания бяха открити най-много секции от страните в чужбина - 53. Без ограничения, броят им беше определен с предварителни заявки за гласуване или малко над 7 хиляди. А желаещите накрая бяха в пъти повече. В Лондон, където имаше 17 секции, опашките се виеха на няколко пресечки и хората чакаха с часове.

Мъж: - Това е абсолютно ненормално което става. Всичко така е направено, че човек си губи времето за няма нищо.

Илина - Колко време ви отнема да гласувате?

Младеж: - Ами цял ден губиш, за да гласуваш.

Жена: - Никаква организация, хората стоят тука и мръзнат. Даже се чудя как не са си тръгнали още.

Мъж: - Ето първото дърво от там до тук - 45 минути

Изборният ден и тук беше удължен с час, но и той не стигна и мнозина не успяха да видят урните. Заради дългото чакане на студа, хората бяха гневни, протестираха и писаха жалби за това, че не са успели да гласуват.

Жена - По закон ние трябва да гласуваме. Но в същото време ни е отказаНо да гласуваме.

БЕРЛИН

Подобен проблем беше регистриран и в Германия. От 240 хиляди българи там, заявление за гласуване са подали едва 3500. Заради това бяха разкрити само 12 избирателни секции.

Деси: - Задължителността ли напълни така фоайето на посолството.

Мъж: - Не, винаги е така.

Деси: - Какво ви доведе?

Момче: - Ами по скоро привързаността, понеже не сме в България. Няма как да помогнем оттам по някакъв начин.

Огромни опашки се виеха и в Берлин. Но за разлика от Лондон, фоайето на посолството ни е достатъчно голямо и никой не мръзна на улицата.

ВИЕНА

С опашки и изпънати нерви беше белязан и изборният ден за българите в Австрия. Там бяха разкрити 9 секции, в 6 града. Две в сградата на Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена. В Милано и Брюксел също беше регистрирано сериозно напрежение и хората чакаха с часове за да гласуват. Опашки пред урните видяхме и в Ню Йорк. Българите там гласуваха в 35 избирателни секции.