Опасна игра в интернет склонява към самоубийство деца и младежи. Играта, наречена "Синият кит", е популярна повече от година в Русия, в последните месеци в нея са въвлечени много деца от Казахстан, Киргизстан и Украйна. Съобщава се за над 10 смъртни случая в резултат на играта. Тя навлиза и в България, сочи проверка в социалните мрежи. Психолози съветват родителите да са особено внимателни към поведението на децата си.

Смъртоносната игра "Синият кит" се случва в социалните мрежи. Веднъж започнали, децата трудно могат да спрат, предупреждават руски психолози. Това е така, понеже постоянно се отправят заплахи към тях, че семействата им ще пострадат, ако не стигнат до края на играта.

Правилата включват изпълнение на 50 задачи. Избраният да участва трябва да става всеки ден в 4:20 сутринта, за да получи инструкции. Първата задача може да е съвсем проста, например да си убодеш с игла пръста до това да си нарисуваш син кит с нож на вътрешната страна на ръката.

Всички следващи задачи стават все по-опасни, а накрая се иска от теб да се самоубиеш, като скочиш от сграда или се обесиш.

Всяко дете-участник в играта се нарича син кит. Синият кит е единственото животно, способно на самоубийство.

Има и предположения, че това е градска легенда, понеже самоубийствата сред подраставащите винаги са били проблем, казват някои руски специалисти. Те дават за пример емо културата, която също се е развила сред тийнейджърите и е подканвала към рязане на вени и самоубийство.

Факт е обаче, че в Русия има и задържан млад мъж, известен като "Филипп Лис", за подтикване на деца в интернет към суицид. Смята се, че е причинил над 15 смъртни случая на младежи.