Днес по традиция във Варна грейва коледната елха. Жител на града сигнализира, че коледната украса, която е поставена на уличните лампи, е потенциално опасна, защото се захранва от необезопасен външен кабел. Капаците на част от електрическите кутии на осветителните тела липсват.

Кабелите, които захранват светещите коледни елементи, могат да бъдат изтръгнати от силен порив на вятъра или от вандали. Поставени така те крият риск за преминаващите в близост.

Жана Михайлова, майка: Виждам кабели, които може да бъдат пипнати, така че предполагам, че това не е добре обезопасено. Би било хубаво да се погрижат хората да е направено безопасно, все пак.

Проверката ни установи, че електрическите кутии на някои осветителни тела нямат предпазни капаци. Така в тях лесно може да проникне влага и да стане късо съединение, а захранващото напрежение в тях е 220 волта.

Таня Василева: Когато беше буря, доста се клатеха стълбовете, така че не знам, може при такова време нещо да се случи.

Специалисти от фирмата, която монтира коледната украса във Варна, казаха, че е добре кабелите да минават през стълбовете на осветителните тела, а не да са увити около тях. Обясниха, че токът автоматично прекъсва, ако кабелите се разкачат.

От Община Варна пък заявиха, че светещите елементи на коледната украса се захранват с безопасно за хората напрежение от 12 волта и то само през нощта.