Железният мост на ул."Струма" в Перник от години се руши и представлява опасност за преминаващите по него. За това алармират зрители на БНТ2, които обясняват, че многократно са пускали сигнали до Общината, но без резултат. В последните години опасност крие и надлезът на улица "Иван Вазов" в града.

Изкривени ламарини, дупки и клатещи се перила - така изглежда днес мостът, който свързва централната градска част с пернишкия квартал "Варош". На него срещаме Венета Иванова, която живее в Перник от 1962 година. Жената разказва, че той е съществувал и преди това и до днес нито веднъж не е ремонтиран основно.

Венета Иванова: "Даже тук падна кола и с хора. Да, с хора падаха, добре че не взема жертви този мост."
Димитър Василев: "Трябва да се по поднови малко мостът. Тук има разни железарийки, които стърчат и човек може да си спука гумата на тях."

Железният мост в Перник е опасен както за пешеходците, така и за автомобилите, които преминават по него.

От Община Перник обясниха, че ремонтът на моста се бави заради обжалване на обществената поръчка. Кметът на миньорския град Вяра Церовска обяви, че изпълнителят вече е избран.

Вяра Церовска, кмет на Перник: "Мостът започва съвсем скоро да се ремонтира основно. Ще се разшири, ще се укрепи, ще се изгради изцяло по проект, който е одобрен и е финансиран по програма "Региони в растеж"."

Хората казват, че мостът на ул."Струма" не е единственото опасно съоръжение в града и че се страхуват да преминават по надлеза на улица "Иван Вазов", който е построен преди 20 години. На място екипът ни видя, че настилката по него е напукана и на места има корозия на металните елементи. Заради аварийното му състояние кметът на Перник е ограничил тежестта на автомобилите, които могат да се движат по него.

Вяра Церовска, кмет на Перник: "Имаме изготвено проектно предложение, ще мине на експертен съвет, но за финансиране ще търсим средства от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии."

Няколко дни след заснемането на репортажа се състоя извънредно заседание на Общинския съвет в Перник. На него е взето решение да бъдат отпуснати средства за ремонтирането на надлеза. Сега предстои да се обяви обществена поръчка и догодина да бъде ремонтиран.
По време на заснемането на репортажа видяхме, че хората вместо да се движат по надлеза и да използват стълбите преминават под него, пресичайки релсите на влака и градската магистрала. Това представлява сериозна опасност за живота им и затова апелираме Община Перник да предприеме бързи мерки да ограничи преминаването от там, за да не се стигне до инцидент с фатален край.