Опасни спортни съоръжения откриха инспектори в учебни заведения в Благоевград. В града тече проверка общината на игрищата в детските градини и училищата. Опасните съоръжения са премахнати. Има и затворен физкултурен салон.

Благоевград

Още на входа на спортното игрище в Благоевградската професионална гимназия инспекторите се натъкнаха на нередност. Врата на съоръжението липсва, което крие риск от контузия в час по физкултура. Трябва да се ремонтират вратите и веднага пишем вход скъсани мрежи.

Проверката продължава. Инспекторите констатират още нарушения: "Веднага отбелязваме, ето го настилки, пишем нарушена цялост, тук трябва подмяна".

Проверяващите затвориха игрището, а нередностите ще трябва да бъдат отстранени в срок от един месец. Ще трябва да бъде подменено и осветлението в двора на училището. Според директорът базата на учебното заведение се руши от външни лица.

Асен Давидков, директор на Благоевградска професионална гимназия: Три пъти отремонтирамe мрежите, тука, слагаме ги носиме ги слагаме ги и положението е същото.

До момента са проверени 80 процента от училищата и детските градини. Почти във всички обекти са констатирани уреди и съоръжения, които не отговарят на изискванията и нормите за безопасност.

Любомир Станишев, началник отдел “ Образование“ към община Благоевград: Намерихме пързалки, които нямат странични парапети. В един физкултурен салон видяхме опасни осветителни тела, които следващата проверка трябва да бъдат премахнати.

Техническото състояние на съоръженията ще бъде проверено отново след месец. Тогава за неотстранени нередности ще бъдат налагани и глоби. Очаква се да започнат и проверки на спортните площадки в междублоковите пространства.