НОВИНИ

Опасни язовири в Ямболска област

Проблеми в техническото състояние на 17 язовира в Ямболска област е установила проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура. Срокът за отстраняването на нередностите изтече на 30 ноември. Започват проверки дали дадените предписания са изпълнени.

bnt avatar logo
от Диана Иванова - Ямбол
13:57, 08.12.2015
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
опасни язовири ямболска област

Прокурорите са установили 35 потенциално опасни язовира в Ямболска област, които са с изготвени аварийни планове. На 17 от тях са направени предписания, които са изпратени за изпълнение до отговорните държавни и общински органи.

Милен Божидаров, прокурор в Окръжна прокуратура - Ямбол:"В резултат на проверката е установен само един обект язовир в землището на село Стефан Караджово, който е в предаварийно техническо състояние и 4 язовира, които са в неизправно - неработоспособно техническо състояние, за останалите 12 са установени нередности, които са по-лесни за отстраняване."

Един от обектите с най-много предписания е язовирът край Маломир, който се намира над селото и затова е потенциално опасен. През октомври комисия е установила, че почти всички нередности са отстранени.

Манол Вълчев, отговорник за охраната на язовира: "Дадоха предписания да се направи първо преливника, защото водата подкопаваше и идваше към язовира и имаше опасност да тръгне целия язовир към селото, сложихме чакъл 10 камиона и това нещо го спряхме. Следващото предписание беше да се направи стената и стената също както я виждате е засипана с чакъл и е направена и да се сложи кран."

Като собственик на водните обекти община Тунджа осъществява непрекъснат контрол за тяхната безопасност. В навечерието на Никулден всички язовири, които са отдадени на концесия или под наем, са изпуснати заради ваденето на риба.

Георги Чалъков, заместник-кмет на община Тунджа: "Виждате, че язовирът е почти празен и не само тука и в другите язовири на територията на общината ситуацията е същата, така че засега нямаме ситуация, в която да очакваме някакви бедствия."

Миналата година наводненията в Ямболска област бяха основно заради високите води на реките Тунджа и Мочурица.Тогава не беше допуснато нито един язовир да прелее. Контролните органи се надяват да няма нови бедствени ситуации в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панаирът на книгата отвори врати в София
Панаирът на книгата отвори врати в София
Наводнения в Южна Норвегия
Наводнения в Южна Норвегия