НОВИНИ

Опасният химикал в Девня трябва спешно да се обезвреди

До дни трябва да бъде подписан договорът за изпълнение на обществената поръчка за утилизация на тежките фракции с трихлоетан във фалиралия завод “Полимери” в Девня. Контрактът ще се сключи между Областната администрация във Варна и консорциум от фирми, спечелили поръчката. По време на обявеното бедствено положение на територията на неработещото предприятие за един месец от компрометирания резевоар е прехвърлено цялото съдържание на опасния химикал, което е над 1500 тона. В здравия котлован вече има близо 3000 тона тежки фракции, които спешно трябва да бъдат обезвредени.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
21:10, 13.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По време на спасителната операция беше подменена настилката в здравия резервоар, поставено е 24-часово видеонаблюдение и охрана. Не се знае колко ще издържи здравият резервоар, защото високата киселинност на отпадъчния трихлоретан уврежда стените на съоръжението.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня
"В максимално кратки срокове трябва да се прибегне до така наречена утилизация."

Ако не бъде изпълнена обществената поръчка за утилизация на тежките фракции с трихлоретан, след 2 години може отново да бъде обявено бедствено положение в Девня.

Иван Иванов, заместник-управител на Варненска област
"В най-скоро време ще се сключи договорът и план-графикът на фирмата предвижда, че до две години този проблем трябва да бъде окончателно разрешен."

Експертите уточниха, че дори да има разлив, няма да пострада околната среда, тъй като са възстановени обвивката и дренажното съоръжение и химикалът не може да проникне в почвата и подземните води.

Румен Дяков, бивш директор на завод “Полимери”
"Това е гаранция, че дори да се случи нещо с резервоара, преди да бъде изцяло изведен от Общината, от България, разливът ще се ограничи в обваловката."
Свилен Шитов, кмет на Община Девня
"От екологична гледна точка мисля, че сме напълно обезопасени, и съоръжението ни гарантира едно спокойствие."

Според заданието на обществената поръчка, в срок до 10 месеца трябва да бъде изведен трихлоретанът. Рециклирането ще се извърши в обработвателен завод във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив пред библиотека в Санкт Петербург, има един ранен
Взрив пред библиотека в Санкт Петербург, има един ранен
САЩ са нанесли удар с най-мощната си неядрена бомба по ИД в Афганистан
САЩ са нанесли удар с най-мощната си неядрена бомба по ИД в Афганистан