НОВИНИ

Опасно ли е нивото на фините прахови частици в Благоевград?

Тревожни са данните за замърсяването на въздуха в Благоевград и през този отоплителен сезон. От началото на месец октомври до днес в Благоевград е имало 16 дни с превишения на фините прахови частици във въздуха – това е почти три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато е имало само шест дни със замърсен въздух. Подробности по темата гледайте в прякото включване на Антония Сукалинска.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
07:16, 22.11.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Благоевградчани са дишали най-замърсен въздух на 20 ноември, сочи справка в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда. Тогава съдържанието на фините прахови частици във въздуха е било почти два пъти по-голямо от допустимото. Именно в такива дни Надежда Милчева, която страда от белодробно заболяване, се чувства доста по-отпаднала.

Надежда Милчева: Трудно е особено, когато е мъгливо, но се усещат пушеците ... най-вече от замърсителите от колите.
Д-р Георгиев, управител на Специализираната болница за белодробни заболявания в Благоевград: Замърсения въздух, независимо дали е в отоплителния сезон или пък извън отоплителен сезон, влияе много зле и то най-вече върху белия дроб. Tези малки увреждания бавно бавно ерозират нашия бял дроб и тези, които имат хронични заболявания, страдат най-много.

Експертите казват, че изгарянето на твърди горива като дърва и въглища остават най-големият замърсител на въздуха в града.

Александър Гошев, Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград: Като принос на основни замърсители, които формират максималните среднонощни концентрации на фини прахови частини отново преобладава бита с най-голям процент, а именно 70 и няколко процента срещу 20 и няколко процента принос на транспорта. Битът е на първо място, транспортът на второ и на промишлеността се пада най-малък дял.

За да намали вредните емисии, които се изхвърлят при горене на дърва и въглища, а и заради личното си удобство Христо Терзийски от Благоевград вече няколко години отоплява апартамента си с климатик.

Христо Терзийски: По-чисто е, и вътре е по-чисто, и навън въздуха е по-чист. То вътре беше кофите с въглища, с дърва.

В дома на Снежана пък се отопляват на газ.

Снежана Иванова: На газ сме от миналата година и сме доволни - и по-практично, и по-чисто.

Газифицирането на дома й намалило разходите за отопление през зимата наполовина. Освен най-евтиният, това е и най-екологичният начин за отопление, казват експертите. В Благоевград обаче по-малко от 10% от домакинствата се отопляват на газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезвредиха взривните устройства, открити в апартамент в Лондон
Обезвредиха взривните устройства, открити в апартамент в Лондон
Макрон призова за безкомпромисни мерки в опазването на обществения ред
Макрон призова за безкомпромисни мерки в опазването на обществения ред