НОВИНИ

Опасно ли е премахването на татуировките?

Все повече хора търсят специалисти татуисти, след като са си направили некачествени татуси, казаха артистите, Освен повтаряне на татуровките става все по-модерно да се премахват картините от кожата. Опасно ли е тяхното премахване и в кои случаи? Съвети от двете страни на процеса - от слагането до заличаването им, вижте в репортажа на Велианна Кашева.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
08:45, 02.09.2016
10981
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

За цял живот. Това си мисли човек, когато, игла по игла, се сдобива с нова татуировка. И ако не попадне на добър татуист, след време стига до професионалисти като Николай Чеков, който хваща отново иглите и рисува отгоре...

Николай Чеков - татуист: Идват много, лошото в случая е, че идват хора с татуировки на 1-2 или по-малко години. Напоследък основно се занимаваме с това да преправяме такива грешки. Просто хората не мислят къде отиват да си направят дадена татуировка и после съжаляват.

А за да не се стига до такива ситуации, ето какво съветва Николай хората, които са решили да потърсят услугите на татуист:

Николай Чеков: Първо да си изчистиш идеята защо, къде и как го искаш, и после вече идва изборът на артист според мен. Вече в България смея да твърдя, че последните 5 години доста се развихме като култура и артисти и сме на сериозно европейско ниво - в професионалните студиа, които работят, наистина имат добри артисти.

Изборът на добър татуист се оказва точно толкова важен и от другата страна на процеса - ако някой ден човек се реши да премахне татуировката си... Димитър Тодоров е един от първите специалисти у нас в тази сфера. Отбелязва, че през последните 6-7 години търсенето на услугата се увеличава, особено за татуировките по видимите части на тялото.

Димитър Тодоров - специалист по премахване на татуировки: Много е важно професионализмът на човека, който го е работил. Това означава намиране на точната дълбочина на внасяне на пигмента в кожата. Ако се внесе по-дълбоко излишно - при премахването има по-голяма трудност, защото ние премахваме по-голямо количество пигмент, като това увеличава броят на процедурите и времето между процедурите.

Изводът: колкото по-дълбоко в кожата е попаднало мастилото, толкова по-бавно, по-скъпо и по-болезнено е премахването й. Средната цена на лазерна процедура на татуировка с размерите на цигарена кутия е около 80 лв. Колкото до рисковете - накратко, за да не пострадате при такава процедура, тя трябва да бъде направена със специализирани за целта лазери.

Димитър Тодоров: Те са концентрирани лазери, които са селективни. Т.е. работят единствено и само върху пигмента. Ако насочим лазера върху кожата, той не реагира към кожата. Има колеги, които са се опитвали да махат с неправилни лазери, дори имам снимки на такива, при което се получават изгаряния на кожата, травми, белези невъзвръщаеми, това са лазери, които не трябва да се употребяват, но някой злоупотребяват и пробват - от любопитство ли, не знам от какво. Има и друг тип лазери, които са много слаби, повече за козметични процедури, влияят и върху татуировките, но много слабо. Затова казвам, че се увеличава броят на процедурите до 20 и 30 дори, ако не се използват правилните лазери.

И така, каквото и да решите - да си татуирате нещо за цял живот, или веднъж завинаги да го премахнете, проучете внимателно на кого доверявате кожата... и здравето си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газпром очаква разрешение от Турция за проучване на Турски поток
"Газпром" очаква разрешение от Турция за проучване на "Турски поток"
Без вода почти две седмици във видинското село Старопатица
Без вода почти две седмици във видинското село Старопатица