НОВИНИ

Какви мерки предприемат общините за по-чист въздух?

Опасно мръсен е въздухът в големите градове на страната от началото на годината. Това отчита системата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Наднормени нива на фините прахови частици са регистрирали 22 станции в цялата страна. А най-високите измерени стойности са в София, Благоевград и Пловдив.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ 2
20:19, 10.01.2018
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Като основна причина за превишаването на нивата на фините прахови частици регионалните екоинспекции посочват, че масово домакинствата от октомври до март използват отопление на твърдо гориво – въглища, брикети и дърва.

В София в момента стойността на фините прахови частици във въздуха е над 10 микрограма на кубичен метър при допустими стойности 50 микрограма. През последните 24 часа фините прахови в Благоевград са 3,15 пъти над допустимите стойности.

Какви мерки предприемат общините за по-чист въздухът

Замърсяване на въздуха днес имаше в кварталите "Овча Купел", "Павлово" и "Дружба" в София, като стойностите достигат до 40 микрограма на куб. метър. Въпреки това официална информация за качеството на въздуха в България липсва, това отразява сайтът, който отчита индекса на чистота на въздуха в Европа на Европейската комисия.

След като от началото на годината нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата бяха два пъти над нормите, от Столичната община предприеха краткосрочни мерки като премахване на наноси от главните трасета и вътрешнокварталните улици.

Стефка Енчева – Столичен инспекторат: От вчера още започнахме миене на трасетета на масов градски транспорт в районите в "Лозенец", район Витоша, в район Слатина се извършва дейността. Ето както виждате и днес в район Подуене, така че ако продължат. Очаква се снеговалеж, но щом се увеличат температурите, миенето на столицата ще продължи.

Заради силно замърсения въздух в Благоевград от общината предвиждат да разширят газификацията в града и да поставят филтри за фини прахови частици на комините. А в по-далечно бъдеще – да подменят автобусите в градския транспорт с такива, които да се движат на газ или да закупят електробуси. На този етап обаче общината залага на редовното измиване на улиците и на повече зеленина в междублоковите пространства. В Пловдив от началото на годината е имало завишени норми на фините прахови частици общо през седем дни.

Веселка Христамян – координатор на "Да България" – Пловдив: Държим да подчертаем, че това е един ужасен проблем, а това пряко влияе върху здравословното състояние на хората. Този проблем е визиран в общественото пространство от 2003 г. и 15 години не се прави за гражданите.

За да решат проблема, днес местните екоструктури внесоха Пакет от мерки за по-чист въздух. Сред предложенията са да има строг контрол върху горенето на отпадъци, монтиране на слънчеви панели върху обществените сгради, въвеждане на електрически транспорт и разширяване на пешеходната зона в Центъра.

За да е по-чист въздухът във Варна, вече са купени нови автобуси и ще бъде въведена синя зона, за да бъде ограничено движението в централната градска част.

В Русе, който от години е известен с екопротестите си, всеки ден има превишение на допустимата стойност за фини прахови частици. През последното денонощие тя е била 1, 7 пъти над нормата. В най-кратък срок със съдействието на екоминистерството в града ще бъдат монтирани газанализатори, които да следят още по-прецизно качеството на въздуха.

А френската компания за производство на автомобилни части "Монтюпе", която е сочена за основния замърсител на въздуха в Русе, обещава да инвестира 5 млн. евро през годината, за да няма изпускане на неприятни миризми по време на производствения ѝ процес.

И още преди дни екоинспекцията е глобила с 357 лева "Топлофикация" – Русе, защото е установила, че дружеството е превишило нормите на изпуснатите емисии, за които има ограничения в комплексното си разрешително. И докато въздухът продължава да бъде толкова мръсен, все повече хора ще ходят ето така.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работи Съветът на Европейския съюз?
Как работи Съветът на Европейския съюз?
Силата е в теб, или как успели българи се опитват да вдъхновят обществото
"Силата е в теб", или как успели българи се опитват да вдъхновят обществото