НОВИНИ

В завод в Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин взривни вещества

Във взривения завод в Горни Лом все още се съхраняват по опасен начин много взривни вещества, съобщават от прокуратурата. Данните са от сигнал до Сотир Цацаров от кмета и от председателя на Общинския съвет в Чупрене. Те твърдят, че не са взети мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества.

bnt avatar logo
от БТА
14:41, 11.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
завод горни лом все съхраняват опасен начин взривни вещества

Взривните вещества се намират в складове на завода "Миджур". В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Прокуратурата е изпратила предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене за предприемане на спешни мерки.

Собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на "Миджур манеджмънт кънстракшън" ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.

След проверка е установено нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия от "Видекс". Няма договор за въоръжена охрана за пет склада, в които се намират изброените вещества. Освен това няма и документи, според които "Видекс" трябва да разполага със собствени или наети складови помещения.
В завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението.
Според прокуратурата случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от компетентните органи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите внасят колективна жалба до Съвета на Европа срещу България
Синдикатите внасят колективна жалба до Съвета на Европа срещу България
Мъж простреля полицай и взе деца за заложници в Орландо
Мъж простреля полицай и взе деца за заложници в Орландо