НОВИНИ

Опасност от горски пожари застрашава Карловския регион

Стотици декари в Карловския регион застрашени от горски пожари. Стърнища и изоставени ниви се запалват без да бъдат уведомени противопожарните служби и горските служители. Заради сухата зима и топлото време областният управител на Пловдив разписа и специален пакет от мерки за да бъдат защитени горите от пожари.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
15:51, 01.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Високи температури, трайни засушавания и човешка небрежност отварят път на огнената стихия. Голяма част от унищожителните горски пожари започва от малки огнища в близост до пътища и обработваеми площи. В Карловския регион подобна гледка тази пролет не е изключение.

Преди дни по неизвестни причини се запалили изоставени ниви над село Горни Домлян. Огънят забелязали земеделски производители. Информирали кмета, а той се обадил на тел 112.

Тошо Томанов, кмет на с. Горни Домлян, община Карлово: В рамките на 5-10 минути пристигна противопожарна служба.

Вятър със скорост 15 км в час разпространил пламъците на фронт от 400 м. Опасността станала сериозна и за гората и за пътниците във влак по ЖП линията София-Бургас

Тошо Томанов, кмет на с. Горни Домлян, община Карлово: Линията и боровата гора, която виждате насреща, ако беше пламнала, нямаше да я спасят.

От Изпълнителната агенция по горите предупреждават, че пожароопасна обстановка вече има в осем области в страната. Там са взети и специални охранителни мерки. В сила е забрана за паленето на огън в горски територии и на 100 мот техните граници.

Мирослав Джупаров - директор на ИАГ: За съжаление, тази година спрямо миналата отбелязваме ръст на пожарите, като от началото на годината са регистрирани 180 пожара, които са засегнали близо 9500 декара.

Затова горските служители подготвят и нова мащабна кампания. На площ над 16 000 декара предвидени за залесяване.

Мирослав Джупаров - директор на ИАГ: Най-вече тези, които са били опожарени през миналата година.

За седмицата на гората, която стартира на 1 ви април различни организации и държавни институции са инициирали локални залесителни акции. В тях ще се включат и голяма част от ловно-рибарските сдружения в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жребий за Художествения съвет за игрално кино
Жребий за Художествения съвет за игрално кино
След въвеждане на тол системата: транспортните разходи се увеличават до 32%
След въвеждане на тол системата: транспортните разходи се увеличават до 32%