НОВИНИ

Опасност от преливащи реки в Бургаско

Жителите на бургаското село Дебелт изкараха поредна безсънна нощ в очакване на водно бедствие. Заради обилните валежи през последните дни нивото на река Средецка е повишено, но от Областната управа уверяват, че засега няма опасност от преливане.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:00, 22.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Най-застрашени са къщите, които са разположени в долния край на село Дебелт, покрай отводнителния канал за дъждовните води. Заради високото ниво на река Средецка и прииждащата дъждовна вода често дворовете на тези къщи се наводняват.

Румяна Зафирова-"Това е най-ниската точка на селото. И винаги когато идва дъжд от канала, върви водата от цялото село."

Жената е изолирала долния етаж на къщата си с чували с пясък, но е била готова да се евакуира, ако водата прелее.

Румяна Зафирова - "Изкарали сме си колите горе, на баира. Комшията ми дежуреше снощи и като идва голямата вълна от тука, от язовирите, ми съобщава кметицата да се обличаме."
Иванка Ангелова-кмет на с.Дебелт - "Абсолютно всички хора, които живеят на опасната улица, бяха предупредени и бяха готови с багажа за евакуация. И той още е готов, докато не мине критичното положение."

Според хората от Дебелт затлачените отводнителни канали и пробитата на няколко места дига са причината за честите наводнения. След оглед на района областният управител успокои жителите на селото.

Вълчо Чолаков-обл.управител-"Към настоящия момент язовирите, реките и речните корита са сравнително в границите си. Имаше твърдения за скъсани язовирни стени, винаги правим проверки и към настоящия момент не сме установили такива."

Прогнозата е следващите два дни да вали сняг и дъжд и затова служителите от Напоителни системи и Гражданска защита ще наблюдават язовирите и реките в Бургаска област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 нови случая на туберкулоза във Варна от началото на годината
12 нови случая на туберкулоза във Варна от началото на годината
Възстановено е движението на влаковете между Карлово и Долна махала
Възстановено е движението на влаковете между Карлово и Долна махала