НОВИНИ

Опасност от зараза грози кравите до българо-гръцката граница

Ветеринарните власти в Благоевград откриха огнище на кожна болест, която се разпространява сред кравите близо до българо-гръцката граница. Властите в Серес предупреждават, че болестта се предава бързо чрез ухапване от насекоми.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
18:40, 09.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Стопани на животни в района на Сандански вече знаят за опасно близките огнища на нудоларен дерматит. Пастир, който пасеше стадо край река Струма каза, че е инструктиран да следи зорко за състоянието на всяко животно.

- Ветеринарен лекар преглежда ли ги?

- Преглежда ги, изследвания се вземат.

Мъжът разказа, че миналата година бил пастир в Северна Гърция и видял, как болестта за дни покосила 80-сет крави от стадото.

- Е, ми тя почва да лежи, да се валя, залита, просто. Не се храни.

Една от най-сериозните мерки срещу разпространение на болестта е фермите и животните редовно да се пръскат срещу комари.

Заразната болест лесно се установява от лекарите, тъй като протича с треска, поражения на лимфната система и вътрешните органи.

Д-р Атанас Григоров - началник на отдел "Здравеопазване по животните" към Областна дирекция по безопасност по храните - Благоевград: "Животите са с висока температура, отпадналост, отказват се от храна и се появяват по кожата нодули.

Ветеринарните лекари правят ежедневни прегледи на стада в пограничните райони.

Д-р Атанас Григоров: Документират се и прегледи, хората са информирани, раздадохме им и листовки. Те като видят признаците веднага трябва да потърсят ветеринарен лекар.

До сега няма открити заразени животни, но всички усиля са насочени да се предприемат мерки болестта да не навлезе у нас - обясниха от Агенцията по безопасност на харните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ ще запазят присъствието си в Афганистан и след 2016 година
САЩ ще запазят присъствието си в Афганистан и след 2016 година
24 портрета на град Варна
24 портрета на град Варна