НОВИНИ

Опасност от затваряне на малките аптеки у нас, фармацевтите готвят протест

За опасност от затваряне на аптеки в малките населени места предупреждават от Българския фармацевтичен съюз. Заради липсата на компютри, интернет и софтуер те няма да могат да отговорят на изискванията за внедряване на нови електронни системи. Репортаж на Альоша Шаламанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:16, 06.02.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Между 300 и 450 аптеки в страната не разполагат с компютър, софтуер и връзка с интернет, изчисляват от Фармацевтичния съюз.

Проф. Илко Гетов - председател на Българския фармацевтичен съюз: Те са обикновено в отдалечени, слабо населени места, където изпълняват и социална функция. Имаме притеснение,че може да има влошаване на достъпа.

През април аптеките задължително трябва да имат връзка с НАП. Агенцията по лекарствата готви електронна система за следене на наличностите, а от 9-ти февруари аптеките, които продават лекарства с рецепта трябва да се свържат и със системата за разпознаване на фалшиви лекарства.

В 90% от аптеките във Видинско компютрите са амортизирани и за да отговорят на новите изисквания фармацевтите трябва да ги подменят.

Мирослав Ненчев, председател на Регионалната фармацевтична колегия- Видин: От аптеките се иска нещо, което те не са в състояние да го направят без да им помогне държавата.

Държавата не може да помогне, защото ще бъде санкционирана, обясниха от Фармацевтичния съюз. За да се свържат със системата, аптеките трябва да си купят четец и софтуер.

Фармацевти от Русе и София облякоха жълти жителки в знак на протест. Поискаха помощ от организацията за верификация на лекарствата.

Елена Бобева, магистър-фармацевт: Не сме против верификацията сама по себе си, а сме против ние сами да финансираме изцяло процеса.
;

От организацията за верификация на лекарствата обясниха, че тяхно задължение е да финансират изграждането и поддръжката на системата, а свързването с нея е за сметка на аптеките. Около 2 000 вече са се свързали с нея.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Ние правим всичко възможно от 9-ти да почне да функционира тази система при нас. Това, че сме против не означава,че трябва да нарушаваме закона.
Деян Денев - председател на Българска организация за верификация на лекарствата: Те се заканиха да затварят аптеки на 20-ти февруари. Системата стартира плавно и след 9-ти февруари аптеките ще продължат да се свързват с нея, а тези, които не са свързани ще могат да продължат да отпускат лекарства без да ги верифицират.

От здравното министерство бяха категорични, че през следващите 6 месеца няма да глобяват аптеките, които не са се свързали със системата. Поканили са на среща и недоволните фармацевти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов публикува концепцията си за интеграцията на ромите у нас
Красимир Каракачанов публикува концепцията си за интеграцията на ромите у нас
Цветан Василев иска да даде обяснения пред съда чрез видео връзка
Цветан Василев иска да даде обяснения пред съда чрез видео връзка