НОВИНИ

Опасността в Хитрино остава изключително сериозна

7 жертви, близо 30 ранени и огромни разрушения в Хитрино. Жителите на селото още не могат да се приберат по домовете си. Операцията по обезопасяването на района и източването на дерайлиралите цистерни е изключително рискова. Екипът на "По света и у нас" днес за първи път беше допуснат в село Хитрино след инцидента. В момента опасността в селото остава изключително сериозна, предаде репортерът ни Диана Тодорова. Вижте още информация за ситуацията в Хитрино във видеото.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:10, 12.12.2016 (обновена)
Чете се за: 02:31 мин.
У нас

На място има около 50 човека, които се занимават с това да бъдат обезопасени цистерните, да бъде обезопасено селото, така че хората да могат да се върнат максимално бързо.

Нашият екип видя, че на места опустошенията са толкова сериозни, че не личат основите на сградите. Взривната вълна е поразила постройки на в периметър от около 700 метра, казват специалистите. Разрушени са къщи наполовина дори на улиците далеч от гарата. На футболното игрище пластмасовите седалки са стопени.

Изключително опасна остава ситуацията по операцията за източване на цистерните. Опасността за хората, които са на терен е непосредствена, ситуацията се изменя буквално за минути.

Другата опасност остава неконтролираното изтичане на газ.

Тази нощ специалистите, които са в селото са успели да източат още 4 цистерни от тези, които се намират в селото. Така общо 5 стават източените цистерни.

По думите на главен комисар Николай Николов вече е създадена много по-добра. Очаква се допълнително оборудване от Румъния. По думите му същинска експлозия на цистерна не е имало. Ето неговото обяснение.

Гл. комисар Николай Николов, началник на ГД ПБЗН: "По отношение на причините, довели до тази експлозия, разбира се, че следствените органи ще кажат категорично, но нашето мнение е, че в следствие на транспортното произшествие се е получил пробив в цистерната. Този пробив е довел до облак, загазоване на голямо пространство на практика в целия център на селото, след което искра е възпламенила това нещо. Няма такъв факт, че цистерната е експлодирала . Тя се е разрушила, изтича газта, а запалването е взрив тук в момента.

БНТ: Ясно ли е откъде идва искрата?

Гл. комисар Николай Николов, началник на ГД ПБЗН: Не мога да кажа. По това има напрежение в контактната мрежа. От всичко е възможно.
Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи в оставка: В тоя тъжен ден имаме една добра новина - че жертвите не са 8, а 7, както вчера беше обявено. Следим състоянието им и се надяваме, че и тези които бяха в тежко положение, ще се оправят. Към този час не можем да кажем, риска на мястото на инцидента е спаднал. Опасността остава висока, въпреки че 29 души са работили интензивно през цялата нощ. Нека не говорим за 10 дни. Правим всичко възможно. Колегите работят, за да скъсим този срок.
;

Кметът на Хитрино се закани да съди фирмата - превозвач, чиято композиция предизвика взрива и обеща да съдейства на съгражданите си да възстановят разрушеното.

Ще съдите транспортната фирма. Какви са намеренията ви?

Нуридин Исмаил, кмет на село Хитрино: Не можах да чуя гл. комисар Николов за водещите версии за инцидента. За мен е както от самото начало досега. естествено следващите органи ще кажат какво е било. За мен е високата скорост. И без значение на кого е вината и каква е вината. дали на хората, които стопанисват ж.п. прелезите и линиите или на фирмата превозвач аз ще окажа съдействие на хората, които са пострадали да бъдат по всякакъв начин обезщетени. И юридически нямам точно мое виждане за какво биха имали претенции, но ще се консултирам. Ще наема адвокатски кантори, които до последно да защитават техните интереси. Аз живея с тези хора. Толкова години сме били заедно. И сега като влезеш във селото и да няма нито един. Как да не ти е мъчно.
;

Кризисният щаб продължава да координира действията, така че всичко да тече нормално. към момента измерванията на замърсяванията във въздуха. Стойностите показват, че няма опасност, но властите все пак препоръчват да се пие минерална вода до окончателните резултатите.

"По света и у нас" се среща с медицинския екип, който първи е влязъл в Хитрино след инцидента.

Назифе Раим, фелдшер: Видяхме, че гори цяло Хитрино. Навлязохме в самото село. Оказа се, че положението наистина е много тежко - видяхме общината да гори, видяхме как дърветата покрай улицата горят - големи дървета, ако кажа вековни, няма да излъжа, как падат горящи отломки и се самозапалват. Имаше няколко души, които казаха, че в никакъв случай не можем да отидем напред към центъра. Този адрес, който беше подаден, ние не можехме да стигнем - абсурд да пристигнем с линейката там. Докато се чудихме какво да правим, защото с линейката нямаше как да влезем, пристигна една кола и смъкна трима души - силно ранени. Какво да ви кажа - кръв, стъкла по лицето, по главата, прободни рани по ръцете и краката. Нямахме време въобще да мислим. Качихме ги и вече със съответно на единия с кръвоспиращо действие, жената се опитвахме да я почистим, но беше абсолютно невъзможно. Тя цялата беше в малки стъкла, цялото ѝ лице! Другата стои на седалката с прободни рани - ръка и крак и до Шумен!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Булмаркет търси мнението чужди експерти за инцидента в Хитрино
"Булмаркет" търси мнението чужди експерти за инцидента в Хитрино
Ексклузивни кадри на БНТ: Вижте опустошеното село Хитрино
Ексклузивни кадри на БНТ: Вижте опустошеното село Хитрино