Тялото на 14-годишното момиче, което изчезна в морето снощи, беше намерено днес по обед на рибарския плаж във Варна - на 600 метра от мястото, където е влязло във водата. В издирването се включиха военни моряци и водолази.

Варна

Вчера през целия ден екипите на Спешна помощ са се отзовавали на сигнали за опасности по плажа. Причините - въпреки силното вълнение и вдигнатия червен флаг, масово деца и възрастни не са спазвали забраната за къпане.

След фаталния инцидент на централния плаж във Варна си задаваме въпроса за недостатъчната култура на поведение на плажа.

Заради силния източен вятър, вълнението на морето във вчерашния трагичен ден беше между 5 и 6 бала. Групата тийнейджъри са били на плажа без възрастен придружител. Флагът е бил червен, но децата са влезли в бурното море и продължили опасната си игра, въпреки призивите на спасителите.

Полина Иванова: Постоянно съм свидетел как изкарват хората, обаче те не искат, възпротивяват се.
Юлиана Вълкова: Спасителят гони хората. Те като си обърне гръб веднага влизат, което малко е несериозно.

Централният плаж във Варна е дълъг 1200 метра. Обезопасяват го 26 спасители. Те обаче нямат право да принудят туристите да излязат от водата. Могат само да ги помолят.

Дирон Ръсовски, ръководител на спасителите: Те казват "той няма право да ме пипа, няма право да ме вади, аз съм плувец от 6 години, участвал съм в състезания, много съм добър", но покрай този човек, който може да е добър или да не е добър, никой не знае, влизат жени, влизат деца, той може да е влязъл до гърдите. За децата е до главата, до устата.

Хората често подценяват опасностите, които крие августовското море. Дънни ями непрестанно се появяват и изчезват на различни места по крайбрежието. Водата е мътна, заради силното вълнение, но най-страшното - мъртвото течение, тепърва ще се усилва.

Дирон Ръсовски, ръководител на спасителите: То и в момента съществува, но като падне вълната ще стане по-силно, защото вече ще почне да дърпа само отдолу. Сега отгоре в едната посока, отдолу в другата посока.

Морето е стихия, отнасяйте се към него с респект, напомнят спасителите и призовават всички почиващи да спазват правилата, да следят за смяна на флаговете и да не оставят децата си без надзор.

Намериха тялото на момичето, изчезнало в морето във Варна

Намериха тялото на момичето, изчезнало в морето във Варна

Водолази от Гражданска защита и военни моряци намериха тялото на издирваното 14-годишно момиче, което вчера следобед изчезна в морето на централния пл...

От години се настоява за създаване на плажна полиция, защото само полицаи имат правото да санкционират нарушителите и така да осигурят спокойна почивка на всички.