НОВИНИ

ОПЕК е увеличила добива на петрол през януари

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е увеличила общия си добив със 131 000 барела дневно през януари, въпреки че свръхпредлагането на пазара бе сред основните причини за поевтиняването на черното злато. Това сочи месечният доклад на картела, който бе оповестен днес и цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:10, 10.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
опек увеличила добива петрол януари

Миналия месец страните членки на организацията са добили общо 32,3 милиона барела петрол дневно. Това е с 1,8 млн. барела дневно над прогнозираното средно търсене на петрол на ОПЕК през първото тримесечие.

Саудитска Арабия и другите арабски страни членки продължават да възпират картела да повиши цените чрез намаляване на производството в опит да укрепят пазарния си дял спрямо американските производители, чиито добив е по-скъп.

В доклада се прогнозира, че добивът на страните извън ОПЕК ще се свие със 70 000 барела дневно тази година, а в САЩ ще бъдат затворени още петролни платформи, тъй като международните петролни компании свиват инвестициите си заради ниските цени.

ОПЕК понижи прогнозата си за растежа в световното търсене на черно злато през 2016 г. с 10 000 барела дневно, посочва ТАСС.
Очаква се през текущата година търсенето да превиши с 1,25 млн. барела дневно търсенето, отчетено през 2015 година.
Според оценката на картела търсенето на петрол миналата година е било на ниво 92,96 млн. барела дневно, което е повишение с 1,54 млн. барела дневно спрямо предходната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното събрание на Франция гласува промените в Конституцията
Националното събрание на Франция гласува промените в Конституцията
​НАТО засилват присъствието си в Източна Европа
​НАТО засилват присъствието си в Източна Европа