НОВИНИ

Опера на открито в София

В края на седмицата предстои премиерата на операта Набуко пред катедралата "Св. Алексаднър Невски". В София вече са всички звезди, част от състава на мегапродукцията. В партията на Набуко публиката ще види Владимир Стоянов и Кирил Манолов. В момента двамата са най-добрите български баритони със световна оперна кариера.Вижте репортажа на Миглена Стойчева.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:14, 19.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Оперната история разказва, че след провала на втората си творба „Крал за един ден" Верди се заклева никога повече да не пише опери. Импресарио от Ла Скала му дава либретото на Набуко и настоява маестрото да работи по него. Верди отнася с нежелание текстът на бъдещата си опера вкъщи. Прибирайки се, той хвърля листовете на масата, те се разпиляват и когато започва да ги събира погледът му попада на един стих -„Лети мисъл на златни крила". Именно така започва знаменитият хор на евреите от Набуко. Привлечен от тази първа строфа, Верди започва работа по творбата. Днес точно тази негова опера се играе с изключителен успех, особено, когато се поставя на открито.Ефектната сценография и звездния състав от солисти обещават, че публиката няма да остане разочарована от тазгодишните спектакли на открито пред катедралата Александър Невски.

Пламен Карталов: Трябва да ти е удобно, защото цялата сцена ще тече в това гърло, в тази пазва на чудовището.

Режисьорът Пламен Карталов поставя артистите в екстремни ситуации, които подлагат на тест вокалните и артистичните им умения. Често сценичните ситуации са много далеч от певческия комфорт. Всички усилия обаче са в името на една цел-публиката да остане поразена от ефекта и след края на спектакъла да запази за себе си вълнението от досега с библейската история за Набуко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват официално метростанция Витоша в кв. Хладилника в София
Откриват официално метростанция "Витоша" в кв. "Хладилника" в София
56% от българите смятат, че има реална опасност за националната ни сигурност
56% от българите смятат, че има реална опасност за националната ни сигурност